Video Oyunu Gibi Tatbikat

Akşam eve döndüğümde telefonda video oyunu anlatan cinsten bir mesaj buldum. Mesaj oğlumun devam ettiği ilköğretim okul müdüründen geliyordu. Okul genelinde bir tatbikat yapıldığını, içeriğini ve detaylarını anlatıyordu.Eğer hala geniş bilgi edinmek isteyen veliler varsa okul yetkilileriyle iletişime geçilebileceğini de ekliyordu.

Bu benim için yeni birşey değil. Yaşadığım yerde diğer okullarda ve üniversitelerde de bu uygulama var. Duyduğumda beni bir anda telaşlandırsa da oğlan çocukları için video oyunları gibi bir uygulamadır. Onlar bu tatbikatın hiç bitmemesini isterler!

Akşam yemeğinde oğlumu tatbikatla ilgili sorguya çekmeye kararlıydım. Konuşmayı çok sevdiği için başından sonuna kadar bütün detayları anlattı.

Üçüncü ders sırasında müdürden gelen bir anonsla başlamış herşey. Sınıfta bir süre tereddüt ve heyecan yaşanmış. Öğretmen kargaşayı yatıştırmış ve hemen öğrencilerini kontrol altına alabilmiş. Önce çok sessiz olmalarını söylemiş. Olabildiğince çabuk bir şekilde sınıfın arkasındaki dolaba girmeleri gerektiğini anlatmış (sınıflarda eşya depolamak için ve kışın çeketleri asşmak için gömme dolaplar vardır). Sonra hemen sınıf kapısını kapatmış,  arkasına masa çektikten sonra ışıkları söndürerek kendisi de dolaba girerek kapısını kapatmış. Beklemeye başlamışlar. Tam olarak ne kadar beklediklerini öğrenemedim.

Oyun mu oynuyoruz? Bu nedir? diye soranlar olabilir..

Bu bir oyun değildir, Tecrit ya da Lockdown adında bir tatbikattır.

Öğrencilere, öğretmenlere, çalışanlara ve okul ziyaretçilerine “Saklanın! Okulun içinde veya dışında olağanüstü bir durum var!” mesajı veren bu uygulama çok ciddidir. Herkesin yüzde yüz katılması beklenir.

Tecrit sırasında önce şu anons yapılır:

“Öğrenciler ve öğretmenler! Kırmızı Kod uygulamasında bulunuyoruz (büyük bir tehlike söz konusu). Lütfen gerektiği gibi saklanın!”

Kırmız kod anonsu tam tecrit gerektirir; okulun dış kapısı, okul içindeki koridorların kapıları ve sınıfların kapıları kapatılıp kitlenir. Işıklar söndürülür. Öğrencilerin pencerelerden ve kapılardan uzaklaştırılarak büyük bir sessizlik içinde saklanmaları sağlanır. Kapı arkalarına masalar ve sıralar çekilir.

Bu uygulamada seçilmiş bazı sınıfların kapısı tatbiki tehlikeli şahıslar tarafından zorlanacak, içeriye girilmeye çalışılacaktır.

Oyun gibi değil mi? Oğlan çocuklarına oyun gibi gelse de ciddi bir tatbikattır! Okullarda meydana gelmiş olan ateşli silahlarla saldırıları, vurmaları ve öldürmeleri göz önünde bulundurursak bu çok gerekli ve önemli bir tatbikattır.

İşte bu tatbikat dün oğlumun okulunda yüksek risk içeren operasyonlara katılan polis gücü SWAT (specıal weapons and tactics) ve özel eğitilmiş köpekleri tarafından yapıldı.

Oğlumun sınıfının kapısı tehlikeli şahıs tarafından zorlandı ve içeri girildi.

Öğretmen anonsu duyar duymaz küçük öğrencileriyle kapının arkasına bir masayı itebilmişti ama kapıyı zorlayan tehlikeli şahıs için bu çok kolay bir objeydi. Allah’tan özel polis timi, çocuklara zarar gelmeden olayı kontrol altına alabilmişti!

Bu heyecanlı uygulama bir oyun değildir! Gerekli ve önemli bir tatbikattır.

Dünyanın başka yerlerindeki kurumlar için de video oyununu andıran böyle tatbiktlar gerekli olabilir!

Video oyunları.. Avatarlar.. Ve  ötesi hakkında diğer yazılarım..

Bir video yapımı için verilen yanlış alarm!

Hepimiz Nesil G’yiz
Hareketsiz Bir Kuşak
Sosyal Medyada Profil Sorunsalı
İyi video oyunları ve psikolojik fayda
E-öğrenme
Ara Sıra Fişi Çekelim
Avatarın Gerçek Hayatta Görünmek İstediğiniz Figür mü?

One thought on “Video Oyunu Gibi Tatbikat”

  1. Kesinlikle süper bir uygulama… Sürekli nasıl davranılması gerektiğini anlatan hikayeler okuyoruz öğrencilere oysa öğrenme ancak yaşantı geçirilerek meydana gelir… Keşke Türkiye’ de de böyle uygulamalar olsaymış.

Comments are closed.