Herrmann Beyin Hakimiyeti

Cumartesi günü bir seminerine katıldım. Seminer sosyal sorumlu çalışmalarımdan biri olan SafeChild tarafından hazırlanmıştı. Herrmann Beyin Hakimiyeti Modeli başlıklı seminerin içeriği beynimiz, düşünce sistemimiz ve öğrenme yöntemlerimiz olarak belirlenmişti.

 

Sosyal fedakarlık gerektiren işlerde de eğitimden geçmek her bakımdan kazan-kazan sonucu doğuruyor. Bizler gönüllü anneler olarak yeni bebek doğurmuş anneleri ziyaret ettiğimizde bambaşka bir fondan gelmiş bu yeni annenin nasıl düşündüğünü anlayabilirsek duvarları kaldırmış, birbirimizle anlaşmaya bir adım yaklaşmış oluruz.

 

Herrmann Beyin Hakimiyeti sistemiyle insanların nasıl düşündükleri ve nasıl öğrendikleri ölçülebiliyor. Ölçme işlemi 120 soruluk bir testle yapılıyor. Myers-Briggs düşünce modelleme sistemini bilenler Herrmann sisteminin de ona benzer bir yöntem olduğunu anlayacaktır.

 

O gün konuşmacı Donna Godfrey bizlere mavi (A modu), yeşil (B modu), kırmızı (C modu) ve sarı (D modu) olmak üzere 4 değişik gruptan yüzlerce kart dağıttı. Kartların üzerinde değişik sıfatlar vardı. Kendimizi nasıl tanımladığımızı gösteren 5 kart seçmemizi istedi. Yüzlerce kartın içinden herkesin 5’er kart seçerek kendisini tanımlaması hayli zordu. Ardından kart sayısını 3’e indirmemizi istedi. Katılımcıların kartlarını toplayarak bir panoya astı ve kartların renkleriyle ilintili olan düşünme modlarına ait açıklamalar yaptı.

 

Herrmann beyin hakimiyeti modeli 4 düşünme modu tayin etmiş:

A. Analitik Düşünce

Anahtar kelimeler: Mantık, gerçekler, sayısal, kritik etme gücü, teknik düşünce, vb.

Tercih edilen aktiviteler: Veri toplama, mantıksal çıkarım.

B. Seri Düşünce

Anahtar kelimeler: Organize, kompleks, detaylı, planlı, programlı, yapısallastırılmış, vb.

Tercih edilen aktiviteler: Bilgi almak, detaya odaklı çalışma, problem çözme, organizasyon ve adaptasyon.

C. Kişilerarası İletişimle Düşünme

Anahtar kelimeler: Devinduyumsal (kinestetik), duygusal, manevi, duygu yoğun, vb.

Tercih edilen aktiviteler: Dinleme ve kendini ifade etme, kişisel anlam, hissi katkı, grupla iletişim.

D. Hayal Gücüyle Düşünme

Anahtar kelimeler: Görsel, bütünsel (holistik), sözel, yenilikçi, sezgisel, kavramsal (konseptual), vb.

Tercih edilen aktiviteler: Genele bakmak (resmin tamamını görmek), insiyatif kullanmak, iddialı varsayımlar, görsel yaratıcılık, mecazi düşünme, yaratıcı problem çözme, uzun vadeli düşünme.

 

Belirttiğim gibi bu sistemde beynin nasıl düşündüğüne ve davranışları nasıl kontrol ettiğine dair kullanılan ölçüm mekanizması 120 soruluk bir test. Sonuçta yukarıdaki 4 düşünce tarzından biri ya da bir kaçı dominant çıkıyor. Örneğin analitik düşünmekte ve seri düşünmekte daha baskın çıkabilirsiniz. Buna karşın insan ilişkilerinde ya da yaratıcı düşünme konularında daha zayıf olduğunuzu da görebilirsiniz.

 

O gün bizim gruptaki annelerin C moduna daha meyilli olduğu anlaşıldı. Bu doğal bir sonuçtu! Sosyal fedakarlık sunuyorsak daha farklı bir sonuç çıkması beklenemezdi. Bununla birlikte D modundan ve B modundan da epeyce kart seçmiştik. En az çıkan kart maviler arasındandı, yani A modu en az olandı. Bildiğiniz gibi A modundakiler analitik ve matematiksel düşünenlerdir.

 

Herrmann Beyin Hakimiyetine ait 4 modun  genel bir grafiği aşağıdaki gibidir.

 

Üzerine basarak söylemek istediğim şey şudur: Burada söylenenlere bakarak kişilerin hangi konularda başarılı olduklarının düşünülmesini istemem. Bu test sonucunda ortaya çıkan şey, kişilerin tercih ettikleri düşünme tarzıdır. Yoğunlaştıkları modlarda (konularda) başarılı oldukları anlamına gelmez.

 

Konuşmacı Donna Godfrey etrafımızdakilerin nasıl düşündüğünü bilirsek anlaşmak daha kolay olur dedi ve ekledi  “birisi seni anlamıyorsa söylemekte olduğun şeyi bağıra bağıra söylemek yerine bir başka dille, bir başka yaklaşımla söylemelisin”. Bir başka yaklaşım kullanabilmek için karşımızdakinin düşünce tarzını aşağı yukarı bilmemiz gerekir.

 

Bu seminer sırasında hepimiz önce kendi düşünme mekanizmamızı sonra da yakınlarımızınkını irdeledik. Donna Godfrey kızının okuldan gelir gelmez karnını doyurduktan sonra acilen derse başladığını anlatırken A modunda bir çocuktan söz ediyordu. Oysa benim kızım eve geldiğinde yaptığı ilk şey relaks moduna geçmektir. Önce biraz TV seyreder, arkadaşlarıyla mesajlaşır, Facebook’a göz atar ve bunların sonunda kalan vakti derse ayırır. Onun için sosyal yaşam çok önemlidir. Bu durumda kızım C modunda bir çocuktur. Konuşmacı Donna Godfrey’in kızı okulda çizgi dışı sanat eserleri üretiyormuş. Bu da çocuğun yaratıcılığına bir işaret ve D modunda olduğunu gösteriyor. Benim kızım da D modunda çünkü iddialı varsayımlardan çıkarak çok özgün ve çarpıcı okul çalışmalarına imza atmıştır.

 

Bu çalışma sırasında Steve Jobs’ın B ve D modunda, buna karşılık Bill Gates’in A ve D modunda olduğuna karar verdik. Her ikisinde de yeterli C modu bulamadık. Sizce de Herrmann Beyin Hakimiyeti ile bu iki şahsiyet hakkında anlamlı bir çıkarımda bulmuş muyuz?

Not: ABCD özelliklerinin hepsine sahip olan super arkadaşım Hatice’ye göre Bill  AB, Steve AD

 

Herrmann Beyin Hakimiyeti Sistemiyle ilgili yazdıklarım tamamen katılımcı gözüyle algıladıklarımdır. Bu konunun uzmanı değilim, ilginç bir konu olduğu için paylaştım.

 

Zeka ve Öğrenmeyle ilgili diğer yazılar:

Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik

Bilgisayarları Çocuklaştırmak

Herrmann Beyin Hakimiyeti

Matrix Usulü Öğrenme

Beyin Kimyası

Yapay Zeka

Dahilerin Ortak Noktası Nedir?

Seminerde once sosyal sorumlu kadinlarin sohbeti

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Herrmann Beyin Hakimiyeti”

  1. Ilginc. Geldi. Bana.
    Ben kadin dogum uzmaniyim. Izmir de calisiyorum
    Sizin calisma yeriniz neresi

  2. İlginç ve faydalı bir yazı bence; çok teşekkürler.

  3. ben İzmirde yaşıyorum,Veteriner hekimim..
    Sizden ricam ; yazılarınızı düzenli takip ediyorum sadece acaba yukarıdaki gibi türkiyede olan bu tarz sosyal projeler yada sempozyumlar varsa blogunuzda bizimle paylaşmanız…

Comments are closed.