Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik

Akışkan ve Zincirleme İçerik denen stratejiyi duymuşsunuzdur.. Ya da Coca Cola Modeli..

ABD’de Halk Sağlığının  pazarlandığını biliyor musunuz? “Orası Amerika herşey pazarlanır” diyenlerden misiniz? Belki haklısınız ama son zamanlarda Halk Sağlığı eskisi kadar satmıyor sanki..

 

Hipotez: Akışkan ve Zincirleme (Liquid and Linked) içerik stratejisi Halk Sağlığı pazarlamasındaki bu durgunluğa cevap olabilir.

 

Halk Sağlığının sosyal marketing yöntemleriyle daha çok kişiye ve daha uzağa götürülmesi için çalışmalar yapıldığı doğrudur. Sosyal marketing, para kazanma güdüsü olmadan sofistike pazarlama teknikleri kullanılarak yapılan bir çeşit halk hizmetkarlığıdır.  Halkın ne yapması gerektiğini dikte etmek yerine, ne istediğini anlamak ve talep odaklı programlar hazırlamak ve dolayısıyla Halk Sağlığını geniş kitlelere taşımaktır bu stratejinin amacı.

 

Halkın kendi sağlığına ve çevresine dikkat etmesini öneren ve işin içine bilfiil çekmeye çalışan sosyal marketleme çalışmaları bir süredir başarıyla sürdürülse  de Halk Sağlığı çalışanları hep yeni ve ileri tekniklerin peşindedir. Malum, hepsi birer halk hizmetkarıdır!

 

Halk Sağlığı mesajları genelde TV’de kamusal duyurularla, radyoda anonslarla, klinik ve ana sağlıklarda dağıtılan broşürlerle verilir. Son zamanlarda kamu sağlık mesajları içeren birçok video YouTube’da da gösteriliyor. Bunlara karşın Halk Sağlığı pazarlamacıları “Hep bilindik TV reklamları ve radyo anonslarının yanında zamana uygun dinamik yöntemler nelerdir” diye  irdelemekten de geri kalmıyor.

 

Uzun bir yolculuk sırasında birkaç meslektaşımla yaptığımız sohbet sırasında konu dönüp dolaşıp sosyal marketlemeye geldi. Konuşma konusu Coca Cola’nın “Liquid and Linked” kampanyasıyla alevlendi.

 

Nedir “Liquid and Linked”?  Bence “Akışkan ve Zincirleme” olarak çevrilirse konsepte uyugundur! Bu yöntem yeni değildir, Coke firması 2011 yılında Cannes’da açıklamıştı.

Akışkan ve Zincirleme olan şey içeriktir. İçeriğin muhabbete müsait, paylaşmaya yönelik ve eğitici olması gerekiyor.

 

Sohbet içeren, paylaşım körükleyen ve eğitim barındıran bir içerikten bahsediyoruz ve bu Coca Cola’nın yeni marketleme stratejisidir!

 

Kısaca: Sohbeti ve mizahı bol, eğitici ve paylaşımı kolay bir içeriğin, Coca Cola firmasıyla müşterilerini sıkıca düğümlenmesi gerekiyor. Bunu becerebilirse  büyüme hızının süper bir artış yapacağı düşünülüyor. Akışkan ve Zincirleme diye adlandırılan bu tekniğin başarıya imza atacağı, meyvelerinin 2020’de toplanacağı düşünülüyor.

 

Coca Cola firması başarı için içeriğin hem akıcı ve geçişken (sohbet, paylaşım, eğitim) ve hem de bağlantılı (firmanın ve müşterinin ortak ilgi alanına hitap eden) olmasını şart koşuyor.

 

Akışkan ve Zincirleme içerik nasıl üretilir?

 

Öyle bir içerik üretmeliyiz ki hem akışkan olsun hem de bağlantı kursun. Coca Cola’nın kullandığı stratejiye göre çözüm “marka hikayeleri”! Bir başka deyişle Akışkan ve Zincirleme içerikte hikayeler üretilmeli.  Hikayeler güçlü karakterler, sahne, merak, sürpriz ve heyecan barındırmalı. Bütün bunların üzerine anlatılan hikaye tek yönlü değil dinamik olmalı. Reddit, Facebook ve Twitter ile dinamizm sağlanırken takipçilerden yorumlar, fikirler ve geribildirimler talep edilmeli.

 

İçerik dinamik bir halde paylaşılmalı. Yazılı (blog, mikro-blog,sosyal medya), görsel (video, vimeo) ve işitsel (podcast, webcast) dağıtımla birlikte video oyunları, telefon ve kompütür apps (uygulamalar) şeklinde de büyük kitlelere ulaştırılmalı.

Özetle Akışkan ve Zincirleme İçerik

 

  • Başarılı içerik Akışkan olmalı (viral, düşünce üreten, muhabbet ettiren, kolayca paylaşılabilen) ve bağlantı kurmalı (markanın ve müşterinin ilgisini cezbetmeli)
  • Başarılı içerikte iyi hikayeler dinamik yöntemlerle anlatılmalı.
  • Dinamizm teknoloji olarak algılanmalı. İçeriğin entegrasyonu bloglarla, mikro-bloglarla, videolar ve podcast dediğimiz İnternet yayınlarıyla sağlanmalı.

 

Şimdi sıra biz  Halk Sağlığı çalışanlarında! Coke firmasının Akışkan ve Zincirleme marketleme yöntemini halkın sağlığı için sosyal marketinge adapte etmek herkes için kazan-kazan olur.

 

Halk Sağlığı, içerik tespit ederken zorluklarla karşılaşacaktır. Çünkü düşünce fırtınası yaratacak sohbetler mizah içerse bile Halk Sağlığının yararına değilse başarısız olur. İçerik, organizasyonun yararına olabilir ama paylaşılması zor, sıkıcı veya bilindiktir. Bu durumda seçilen içerik yine başarısız olur. İşte bu yüzden Halk Sağlığı içeriği akışkan, bağlantılı ve tam kıvamında olmalıdır!

 

Dediğim gibi Halk Sağlığını ilgilendiren değişik konular için anlamlı içerikler seçmek epey gayret gerektiriyor. İçerik öyle seçilmeli ki baş döndürücü fikirler insanları kavrasın, muhabbete çeksin, daha çok öğrenme isteği oluştursun. Öğrenme isteği öyle yoğun olsun ki halk kendini kontrol edemeyerek İnternetin başına geçsin ve bilgilensin! Seçilen içerik sosyal ağlarda kolaylıkla paylaşılsın, videolarla ve fotoğraflarla sosyal çevrelerde dağıtılsın. İçerik Facebook’ta ya da Twitter’da bir haber yazısı veya bir blog linki olarak, telefon apps, fotoğraf ya da video şeklinde  hızla paylaşılsın.

 

Yolculuk sırasında beyin fırtınası öyle viraldi ki kontrol edilemez hale gelmişti. Daha fikirleri tartışırken Akışkan ve Zincirleme hale getirdiğimizi düşüneye başladık!  Twitter, YouTube ve Facebook ile hangi Akışkan ve Zincirleme içerikleri hayata geçirebileceğimizin ve  Halk Sağlığı mesajlarını paylaşmanın tatlı hayaline daldık.

 

Zeka ve Öğrenmeyle ilgili diğer yazılar:

Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik

Bilgisayarları Çocuklaştırmak

Herrmann Beyin Hakimiyeti

Matrix Usulü Öğrenme

Beyin Kimyası

Yapay Zeka

 

One thought on “Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik”

  1. Sizin de 1. ve 3. maddelerde bahsettiğiniz gibi bu stratejinin bir parçası oluvermişsiniz aslında.. Ama ne yzalan söyliim, çok mantıklı ve etkileyici bir beyin fırtınası olmuş :)) Tebrik koyuyorum size.. Paylaşımlarınızın devamını diliyorum.. Şu an pek vaktim yok ancak yazmadan da geçemedim. İleride daha uzun yorumlar yazmak umuduyla.. Kalın sağlıcakla..

Comments are closed.