And Dağlarında Yedirenk

And Dağlarında gördüğüm yedi renk, suyun farklı bir boyutta görünmesinden başka birşey değildir! 

Su kutsaldır.

Su hayatın özüdür.

Su özüne aşık olmaktır!

Su ruhsal oksijendir.

Su aşktır.

And Dağları’nın tepesinde silik ve sönük bir nokta gibi hissederken, içtiğim billur suyun düşündürdükleridir yukarıdaki satırlar! Suyun büyüsünü hissetmeniz için, sizleri de oraya götürmek istedim!

Machu Picchu Peru‘da, And Dağları’nın tepesine konuşlanmış hamasi bir ören yeridir. Inca medeniyetinin; devasa kayaları 2.430 metre yüksekliğe çıkardıktan sonra sabun kalıbı misali kesip, akıllara durgunluk verecek bir muntazamlıkta, tasarladığı yerleşim merkezinin kalıntısıdır.

Yeryüzüne o yükseklikten bakmak, eskiden yaşayıp yok olmuş bir medeniyetin yaşam izlerini duyumsamak, yeşilin en yeşilini, gökten sarkan çivit mavisinin en keskinini zihnin derinliklerine kazırken sessizlikte kendini bulmak daha önce tadılmamış deruni bir yolculuğa çıkmakla özdeştir.

Machu Picchu’da insan kendi içine doğru yolculuğa çıkar; keşfetme hissini, hayallere dalma güdüsünü, komplekslerinden arınma ihtiyacını, an’ı yaşama bilincini “eş-zamanlı” yaşar. İnca’ların sır perdesini aralama ihtiyacına, manevi sonsuzluğun muamması eklenince, zihnen ve manen mükelleşme isteği duyulur.

Beynin sınırlarını zorlayan, yüreğin bereketini arttıran bir gezi yapmak için Peru’da And Dağlarına çıkmak şart değil elbette! Ama kabul edelim ki; dağın tepesine nasıl taşındığı meçhul devasa taşların orta yerinde; hem tarihin hem de kendi gerçeğimizin soruşturmasını yapmak derinlikli ve insana güç katan bir süreçtir.

And Dağları’nın şiirsel ve gizemli derinliğine ek olarak şifalı suları vardır.

İnca medeniyeti için su; gerekli ve vazgeçilmezliğinin ötesinde kutsaldı da! Temizlenip paklanmak, katıksız, saf ve sade olmaktan öte, enerji edinmek için yıkanırlardı. Din adamları önemli ayinlerden önce enerji toplamanın tek yolunun su olduğuna inandığından mutlaka banyo alırlardı. Antik İnca halkı önemli kutlamalar öncesinde, hastalarını iyileştirmek için, güçsüzleri palazlandırmak adına su ritüeli geliştirmişlerdi. Bu ritüelin adı banyoydu!

And Dağları’nın tepesinde, sessizliğin kuytusunda, kendi içinize kıvrılmışken, başınızı gökyüzüne kaldırıp ebem kuşağını “tam bir çember” olarak görebilirsiniz. Bu olay nadir olduğu kadar esrarlıdır da! Güneş halesi denir bu olaya.. Eğer içiçe iki ebemkuşağını birden görürseniz, varlığınızın ışıklı olduğuna inanabilirsiniz!

İki ebemkuşağının içiçe size göz kırpışı büyülü bir formasyondur. Bence bu büyüde şifalı sularının yansıyan gizemi mevcuttur! 

Her yerde candır su, olmazsa olmazdır ama And Dağları’nda halkalar halinde emsalsiz Yedi Renktir su! 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 thoughts on “And Dağlarında Yedirenk”

  1. yazı ve fotograflar icin tesekkurler,guzel olmus,eger yazabilirseniz, daha sonra peruya gitmek isteyenler icin ön bilgi olması açısından, ulaşim,kultur,gunluk yaşam vb konular ilgi cekici olacaktır,selamlar.
    ankaratrekking

  2. Böyle bir paylaşımda bulunduğunuz için teşekkürler.Elinize ve emeğinize sağlık.Bir başka güzel paylaşımızda görüşmek dileğiyle.

  3. Ben de bir arkadaş grubu ile geçen sene yaz ayında anlattıklarınızın lutfuna eriştiğim için böyle bir paylaşımı
    okumak, görmek beni çok mutlu etti. Deneyimlerimizi bir ortamda toplanıp konuşabiliriz.Selam ve sevgiler,

  4. Ben de 3 sene evvel ayni duyguları yaşamıstım hatta gitmeden evvel 1 günü orda geçirecegimi ögren miştik arkadaşımla google dan incelemiş ve koca birgün orda geçirilir mi demiştik ama gidince büyüye kapılıp hiç inmek istemedik sabahın köründe ordaydık ve en geç biz terketmişdik bende de çok güzel fotograflar var gerçekten müthişti güneşin batışını da seyrettik süperdi insan bayagı iyi enerji doluyor tekrar o duyguları yasattıgın için teşekkür ederim.

  5. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Muhteşem gerçekten! İnsanın aklı hayali almadığı büyülü bir yer sanki…Gitmek ve görmek istediğim yerlerden. Umarım olur…
    sevgiler…

  6. Çok enfes bir ileti, Bize güzel dugular ve değerli bilgilerkatmışdır.Büyüklerimizin su gibi ömrün olsun sözünü duyar gibi oldum.Teşekkür eder,saygılarımı sunarım.

  7. Bu bilgi ve görüntüleri bizlere yaşatanlara çok teşekkürler.

  8. Görüntüler için teşekkürler.

    And dağlarının ANDEZİT taşından oluşması örülen duvarların halâ sapasağlam durması şaşırtıcı

    Bol geziler

  9. Bu doğa harikasına çok fazla söz söylemek gereksiz olıur düşüncesindeyim.HARİKA.

  10. paylaşımınız için teşekkürler.saygılar.

Comments are closed.