Esrik Boyutlu Egzersizlerim


Esrik Boyutlu Egzersize geçmeden önce size “Egzersiz nedir?” diye sorulsa ne cevap verirdiniz?

Ben hiç düşünmeden yaşam tarzım derdim. Sonra eklerdim: Egzersiz, yapılırken vücuttan enerji alan, biraz hızlı nefes alıp vermemize neden olan, kalbimizin normalden fazla çarpmasını gerektiren; bittiğinde vücuda enerji ve mutluluk veren bir fiziksel aktivitedir. Her ne kadar kısa yürüyüşler, bisiklete binmek, trekking (doğa yürüyüşü), dans etmek, ev temizlemek, bahçecilik birer egzersizse de benim anladığım egzersiz günde 40-45 dakika, haftada 5-6 gün yapılan ileri düzey fiziksel aktivitedir. Bu tür aktiviteyi, Esrik Boyutta Egzersizlerim diye nitelerim.

Ben düzenli egzersize 6 yaşında başladım. Biliyorsunuz ki dans bir çeşit egzersizdir. Ben de 6 yaşımda her hafta düzenli aralıklarla folklor oynayarak egzersize başlamıştım. Folkloru yıllarca bırakmadım. Oğluma 7.5 aylık hamileyken, sahnede Karadeniz Kız oynayacak kadar hem folkloru hem de aktif hayati seven birisiyim.

Artık folklor yapmasam da açık havada ya da koşu bandında koşarım, gym’e (spor salonuna) gittiğimde toplu egzersiz sınıflarına (step, pilates, kickbox, vs.) katıldığım  ya da kendi kendime aletli egzersiz yaptığım da olur. Yani günlük egzersizimin türü ve dozu  o günkü hal ve ahvalime bağlıdır.

Eğer kafam bir şeye takılmışsa egzersiz yaparken o konunun boyutuna geçerim. Şaka gibi ama dalıp gitmelerim meşhurdur. O konunun boyutuna geçmek aslında derin düşünceler sırasında farkında olmadan yoğun egzersiz yapmak anlamına gelir.  Trans halinde egzersiz yapmak da denebilir.

Öyle zamanlarda genellikle 30-35 dakika içinde üzerimdeki spor kıyafetimde iğne ucu kadar bile kuru nokta kalmaz. Bir uykudan uyanır gibi egzersizin bitimini hisseder, saçımdan başımdan ter damlayarak duşa koşarım.

Geçenlerde yine koşu bandında ve tamamen başka bir boyutta koşarken, aletin elektronik monitörü koşunun bittiğini ışıklarla ve seslerle hatırlattı. Alet durdu, mecburen ben de durdum. Havlumu arandım; bulamadım, soyunma odasında unutmuştum.

Kıpkırmızı bir surat, terden sırılsıklam olmuş saçlar, omuzlardan ve boyundan boncuk boncuk yuvarlanan ter damlacıklarıyla kadınların soyunma odasına gitmek üzereydim ki, kenarda serbest ağırlık kaldıran birisinin bana “hanımefendi beni duymadınız galiba” dediği çalındı kulağıma.

Hız kestim, büyük bir gayretle durdum, soluk soluğa “bana mı dediniz?” diye sordum. “Sizin gibi spor yapanı görmedim. Buraya gelen kadınlar önce parfüm sürünür, bir damla terlememek için adeta uğraşırlar. Geldikleri gibi yapılı saçlarla giderler. Siz erkek gibi spor yapıyorsunuz!” diyen bu adama burnumun ucundan damlayan teri elimin tersiyle silip, yüzümü buruşturduktan sonra, burnumu ciğerlerimin derinliklerine kadar çekip “Ne dedin? Ne dedin? Bu ne cürret?” der gibi ters ters baktım. Yüksek ses perdesinden “Pardon?” diye bir soru cümlesi çıktı ağzımdan.

Adam ya kendine geldi ya da bana öyle geldi. “Demek istediğim, buradaki kadınlar sizin gibi spor yapamaz. Ve etraftaki herkesin size hayran olduğunu da söyleyim. Laf aramızda herkes sizin gibi spor yapmak istiyor. Sizin gibi fit olmak ve iyi görünmek istiyor” diyerek ortalığı düzeltti. Ya da bana öyle geldi.

Adamın söylediklerini duymamış gibi yaparak “Buraya gelip zaman harcıyorsam en iyi şekilde geçirmek istiyorum. O yüzden yoğun egzersiz yapıyorum, erkek gibi göründüğümü bilmiyordum” derken çoktan adamın yanından uzaklaşmıştım. Adam yanlış anlaşılmış olmaktan korkmuş olmalı ki “Erkek gibi spor yapabilirsiniz ama erkek gibi görünmediğinizi, çok cazip olduğunuzu biliyorsunuz” derken ben koridorun köşesinden sağa kıvrılmış merdivenlere yönelmiştim.

Soyunma odasında aynaya baktığımda capcanlı, dinamik, dayanıklı, coşkulu ve kaslı bir kadın gördüm. Teşekkürler egzersiz!

Kim ne derse desin! Esrik boyutta egzersizlerim hayatımın olmazsa olmazıdır. Peki ya siz.. Siz neden egzersiz yapmalısınız?

  • Çünkü egzersiz endorfin denen kimyasal madde salgılamaya neden olur, o yüzden egzersizden sonra enerjik hissedilir. Huzur, barış ve mutlulukla dopdolu hissedilir ve bu da zihnimize enerji ve yenilenme duygularını iletir. Kısaca egzersiz hem vücudun hem zihnin işine yarar
  • Çünkü egzersizle istenmeyen kilolardan kurtulmak mümkün olur. Hatta bazı hastalıkların riskinden uzaklaşılabilir. Bu hastalıklara örnek olarak diyabet ve yüksek tansiyon verilebilir.
  • Çünkü egzersiz yapanlar yaşlandıklarında mükafatını alırlar. Gelecekte alınacak mükafat şimdiden idrak edilemeyebilir ama ilerde vücut teşekkür edecektir. Özellikle kadınlar menopozdan sonra osteoporoz (kemiklerin gözenekli ve güçsüz hale gelmesi) riski taşırlar. Bilimsel çalışmalar ağırlık kaldırmak, ip atlamak, koşmak ve hızlı yürüyüşler yapmanın kemikleri güçlendirdiğini kanıtlamıştır.
  • Çünkü egzersiz iyi görünmeye yarar.

Herkesin “bencileyin” esrik boyutta egzersiz yapması beklenemez ama günde 20 dakikalık yürüyüşlerle başlanarak arttırılabilir. Doktorunuza danıştıktan sonra başlanacak egzersiz sağlıktır, candır.

Egzersiz Abartılmamalı

Sözlük
Esrik: Coşkulu, kendinden geçmişçesine.

4 thoughts on “Esrik Boyutlu Egzersizlerim”

  1. Fatoş hanım,
    Yaklaşık bir yıldır günde bir saat salonda spor yapıyorum. Kesinlikle kendimi dinç hissediyorum. Kilo verdim( 7 kğ) Koşu bandında veya bisiklette spor yaparken gözlerimi kapadığımda bende dalıp gidiyorum. Gözümü açtığımda bir bakıyorum ki 20 dakika geçmiş. Zaman zaman keşke daha önce spora başlasaydım diyorum. Ama zararın neresinden dönülürse kardır derler. Sağlıklı mutlu, dinç yaşam dileklerimle…
    Ümit Saman
    Muğla

  2. kesinlikle sağlam kafa sağlam vucutta olur ..

  3. Fatos Hanim, bence sizin CrossFit ile tanisma zamaniniz gelmis. Size yakin bir CrossFit merkezine gidip birkac gun deneme yapabilirsiniz. Izlenimlerinizi ve goruslerinizi aktaran yazilarinizi bekliyoruz.

  4. Fatos Hnm.

    82 bitiyor

    En 60 senedir her gun yuzumu, kollarımı, ayaklarımı en az 5 – 6 defa ucerli ogusturmalı – ovamali yıkıyorum

    Bu yıkama sırasında soz gelisi ayaklarımı yıkarken leylek ornegi BEL-OMURGAm en az iki dakikalık muazzam bir gerilimi yasıyor

    Yıkadıgım bu uz uzuvlarımda kan dolasımında etkin bir hızlanma olduguna inanıyorum

    Evden cıkma ihtiyacım oldugunda bu işlemi yaptıgımda dısarıda daha zinde – dinamik bir gezis yaptıgıma
    inanıyorum

    Yine bu yıkamalar sırasında gunde dogal olarak en az ayaklarımda coraplarımı cıkarma ve yeniden giyme hareketlerimde diz kapaklarımda, ayak bileklerimde, kollarım eklemlerinde cok etkili acilip kapanmalar
    gerceklestiriyorum

    Her gun ayak parmaklarımın ucundan el parmaklarımın ucuna kadar bel, kalca, diz kapagı, tum eklemlerimi ayakta durustan yerde kapanısa, alnımı yere koyusuma kadar gunde en az 80 defa acılıp kapanmasını cok rahat gerceklestiriyorum

    Evimde tuvalet hem eski alaturka ve hem de klozetli var. Evde hemen hemen İhtiyarım -:)) ama yalnız ben klozetli konforu degil, alaturka comelmeyi kullanıyorum.

    Bir insan için en saglıklı hareketin de comelme olduguna inanıyorum

    Cocuklarım iş yerlerinde spor salonunu kullanıyorlar ama koyde akrabalar ile yerde oturmasını, yer yaygısında sofrasında rahatca oturup yemek yemesini beceremiyorlar.

    Bu konforun cocukları askerliktede bu zorlukları kırsalın cocuklarına gore daha zorluk icinde yasıyorlar

    Fatos Hnm SAGLIK ICINDE SELAM SEVGI MUTLULUK BASARI SAYGILARIMLA ZEKI KENTEL

Comments are closed.