Amerikan Ordusunda İntiharlar

Amerikan ordusundaki intiharlar son yıllarda artış gösterdi.Canına kıyan Amerikan askerlerinin sayısındaki büyük artış istatistiksel boyutta dikkat  çekici.

Haberlerde duyulan rakamlara göre 2010 yılının ikinci yarısında intihar eden ordu mensuplarının sayısı 468 olarak belirlendi.  Bu süre içinde çarpışmalarda ölen asker sayısı daha azdı (toplam 462 asker).

Amerikan ordusunun halk sağlığı araştırmacıları bilimsel bir çalışmayla ordu mensuplarının yıllar içerisinde değişen intihar oranlarına baktılar. Bu çalışma için değerlendirilen veriler 1977 ile 2008 yıllarını kapsıyordu. Özellikle irdelenen konu, askerlerin akli (mental) dengesi ve intihar arasındaki ilişki (korelasyon) olarak belirlenmişti.

Sonuçlara göre 2007 ve 2008 yılları içine, toplam 255 Amerikan askerinin kendini öldürdüğü bulgulandı. Bu ise kabaca her 100 bin askerden 20 tanesinin intihar ettiğini ortaya çıkarıyordu. 2008de intihar eden askerlerden büyük bir bölümünün 2003te Irak’a gönderilen askerler olduğu belirlendi. Amerikan askerleri arasında canına kastetme riskinin 2004 yılından bu yana arttığı biliniyordu, yapılan çalışmayla kesin rakamlara ve oranlara ulaşıldı.

İntihar edenlerin çoğunluğu erkek askerler ve düşük rütbeli olanlar.  Dolayısıyla bu askerler sürekli ön cephede ve mobilize durumda. Amerikan ordusunda akli sorunlar yaşayan askerlere verilen tedavi ayakta, kasa süreli tedavilerdir. Bu yöntemle tedavi edilen, daha detaylı ve uzun süreli tedavi verilmeyen askerlerin, intihar riskinin önceki yıllara göre 4 kat artmış olduğu bulgulandı.

Ayrıca iki uçlu duygu-durum bozukluğu, endişe dizorderi, travma sonrası stres dizorderi, kişilik bozukluğu ve psikoz hastalığı ile birlikte bağımlılığı olanlar, adaptasyon bozukluğu yaşayanlar, dizorderin çeşidine ve şiddetine bağlı olarak, yüksek intihar riski dahilindeler.

Bu çalışma sonucunda intiharla yakından ilişkili akıl ve ruh sağlığı risk faktörleri tespit edildi:

Ordu içindeki intihar risk faktörleri arasında en belirgin olanları: mizaç bozukluğu (iki uçlu duygu-durum bozukluğu), endişe dizorderi,  adaptasyon, kişilik, psikoz ve bağımlılıkla alakalı dizorderler.