Ruhsatsız Dövme Dükkanından Koşarak Uzaklaş

ABD’de bazı bölgelerde ruhsatsız dövme (tattoo) yapanların son zamanlarda artması halk sağlığı çalışanlarını harekete geçirdi.

Aynı durum Türkiye’de veya Çin’de ya da Rusya’da söz konusu olabilir.

Ruhsatsız ve izinsiz çalışarak insanların sağlığını tehlikeye atan dövme dükkanlarından uzak durdurulmalıdır.

Yıllardır ruhsatlı çalışan, iyi mürekkep kullanıp başarılı dizaynlar yapan dövme ustalarına ek olarak birçok yerde mantar gibi türeyen yeni ve ruhsatsız artistler sağlığa tehdit oluşturmaya başladı.

ABD’de genelde dövme salonunda çalışan ustaların çalışma ruhsatı edinmeleri ve ruhsatı görülebilecek bir yere asılmaları gerekiyor. Halk sağlığı görevlilerinin muayenesine de her an hazır olmaları yükümlülüğü getiriliyor.

Son zamanlarda ortaya çıkarak ucuza dövme yapan, izinsiz ve ruhsatsız şahıslar genelde kendi evlerinden çalışıyorlar. Kalitesiz malzeme ve mürekkep kullanarak halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar.

İzinsiz ve ruhsatsız dövme yapan bu kişilerin becerileri şüpheli olduğu gibi bir de ne kadar steril çalıştıkları büyük soru işareti! Örneğin uygun hijyen önlemleri alınmış mı, ya da iğneler gerektiği gibi imha ediliyor mu, ya da genel sağlık kural ve yönetmeliğinden haberdarlar mı gibi sorulara cevap alma garantisi yok.

Olayın boyutları göründüğünden daha vahım ve tehlikeli olabilir. Örneğin ruhsatsız ve sağlık kurallarına uymayan dövme sanatçıları müşterilerini HIV/AIDS ya da Hepatit C ile enfekte edebilirler. Bu hastalıklara yakalananlar genelde uzun süre hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Bu süre zarfında hastalık etrafa bulaştırılabilir. Hastalığın taşıyıcısı konumundakiler, bunun farkına vardığında çoğu kez iş işten geçmiş olur.

ABD’de en yeni çılgınlık dövme partileri yapmak için bir eve doluşan gençlerin ruhsatsız ve bilgisiz tattoo artistleri tarafından riske atılmaları. Söz konusu tattoo artistleri yaptıklarının illegal olduğunu biliyorlar ve bir kere gittikleri yere bir daha uğramıyorlar. O yüzden bulunmaları ve menedilmeleri imkansızlaşıyor.

İşin iyice korkunç boyutu ise çocuklara ve çok genç insanlara dövme yapmaları.

Ruhsatlı salonlar gençlerin yaşını sorduktan sonra yanlarında bir veli bulunmasını ve formları doldurup imzalamayı şart koşarken ruhsatsız ve illegal olanlar her gelene dövme yapıyorlar. Bunların çoğu aynı zamanda beceriksiz sanatçılar olduğundan berbat dizaynlara imza atarken gençlerin derisinde kalıcı çirkinlikler ve olası hastalık riskleri bırakıyorlar.

ABD halk sağlığı çalışanları dövme yaptıracak olanlara şu nasıhatta bulunuyor:
  • Girdiğiniz dövme dükkanında ruhsatın görünür bir yerde asılı olmasına dikkat edin.
  • Ruhsatı kolayca göremezseniz sorun.
  • Hem dükkanın hem de artistin çalışma ruhsatı olup olmadığını öğrenin.
  • Ruhsatı hemen gösteremezlerse o dükkanı terk edin.
  • Bu şartlar sağlanırsa dövme salonlarından gelebilecek kamu sağlığı tehdidi azaltılabilir.

İllegal çalışan dövme sanatçılarının halk sağlığına vereceği zararı azaltmak için dünyanın her yerinde dövme yapanlara ruhsat sorulmalıdır! Ruhsatsız dükkandan koşarak uzaklaşılmalıdır!

Tattoo (Dövme) Mürekkebinde Ne Var?

Dövme Yaptırmadan Önce 2 Kere Düşün

Tattoo Bağımlılığı
Tattoo ve Piercing Elele
http://boingboing.net/2010/01/12/tattoo-of-eyeglass-f.html

 

 

 

http://sandracockayne.redbubble.com/sets/154489/works/6284019-the-man-with-a-thousand-tattoos