Telefonla Virüs Avı

Yanlış duymadınız! Telefonla Virüs Avı; çünkü telefonunuz mikroskop haline dönüşebilir.

Kaliforniya Üniversitesinin araştırmacıları yeni bir düzenek geliştirdiler. Bu düzenek cep telefonuna takıldığında ortamdaki sıvıların koli basili seviyesini saptayabiliyor. Düşünsenize; cep telefonunuzla virüs avına çıkabiliyorsunuz!

Çoğu kez koli basili bulmak için fazla uzağa gitmek gerekmez! Buzdolabını açıp bir süredir dipte bekleyen yemeği ısıtmadan önce yeni edevatınızla testten geçirmeniz yetebilir!

Bu düzenek cep telefonunu minyatür bir florasan mikroskop haline getirdikten sonra, sudan ya da sütten alınacak örnekte  koli basili olup olmadığı anında tespit edilebiliyor.

Koli basili salgını, özellikle yoksul ülkelerde, halk sağlığına büyük tehdit oluşturabilir. Birçok koli basili virüs türü zararsız olsa da bazı türler gıda kaynaklı şiddetli hastalıklara neden olabilir.

Cep telefonun çalıştığı her yerde kullanılabilecek bu edevat koli basili tespit etmek suretiyle hem araştırmacıların, hem gıda güvenliği profesyonellerinin hem de sokaktaki insanın işine yarayacak. Her yerde hazır ve nazır olabilecek küçük ve taşınabilir türden bu düzenek, gıda kökenli virüslerin mikro-analizini kolay ve çabuk yapmaya fırsat verecek.

Umarım telefonla virüs avına çıkmak isteyen herkes bu edevata ulaşabilir; özellikle ücra yerlerdekilerin, yararlı ve ileri teknolojiye ivedilikle ulaşmaya çok ihtiyacı var.