Yaşsız Kadınlar


 

Hayatı kutlamayı bilen, ileri yaşlarda da güzel olabilen, kendinin güzellik ikonu olmayı becermiş, kendini seven, başkası olmaya calışmak yerine kendisi olan kadınların hepsine yaşsız kadın denir.

Moda ve kozmetik endüstrisinin tanımladığı, ulaşılması imkansız imajın adı “daima genç ve güzel kadındır“. Bu aslında kadının gerçek hayattaki haliyle, yaşlandıkça değişen vücudu ve görünüşüyle çelişen, gerçek dışı bir fiksiyondur.

Dünyanın her yerinde gençlik ve güzellik prim yapsa da bir süredir Avrupa’da yaşı ilerlemiş modeller magazsinlerde, şovlarda ve reklamlarda boy gösteriyor. Bu trendi Amerika da yakaladı!

90 yaşındaki Iris Apfel’i kadın, güzellik ve kozmetik içerikli bir reklamda  gördüğümde ilkin afalladım. Gençliğe ve güzelliğe tapınan kozmetik endüstrisi 90 yaşında bir kadını mı sözcü seçmişti! Iris Apfel M.A.C. kozmetiklerinin Ocak ayı tanıtıcısıydı. Pembe Güvercin ya da Filamingo Parıltısı gibi isimlerle piyasaya sunulan canlı ve parlak  rujları tanıttı.  Ocak ayında ruj satışları rekor kırdı ve arz talebi karşılayamadı. Demek üç otuz yaşındaki Iris belli bir kitleyi etkilemeyi becermişti! Etkiledikleri ve hedefledikleri 40 yaş üzeri kadınlardı.

Kozmetik endüstrisi gibi 30 yaşından gün almamışları hedefleyen bir endüstrinin 90’lık birisini model olarak seçmesi daha iki sene öncesine kadar gülünç kaçardı.    Anlaşılan o ki, eğlence endüstrisi 40 yaş üzerindeki sosyal güç ve para sahibi kıdemlileri keşfederek model, medya uzmanı ve piar olarak kullanmaya başlamış. Dolayısıyla satışları bu grubu hedefliyor.

Gençlik çok çabuk geçiyor ve hiç birimiz daima genç kalmıyoruz.

Özellikle ABD’nin baby boomer kuşağı (1943-1964 arası doğanlar) yaşlanmayı reddediyor.

Para ve sosyal güç sahibi bu kohort ilerlemiş yaşın keyfini çıkarırken, bir yandan da kırışmış yüzleri, sarkmış gerdanları, ağarmış saçlarıyla teker teker eğlence endüstrisinde görünür hale geliyorlar. Eğlence endüstrisinin yaşlıları ön plana çıkarmasıyla aslında hepimiz hayatı takdir etmeye ve yaşlılığı kutlamaya teşfik ediliyoruz.

ABD’de bir söz vardır: “Yaşlılığın sırrı dürüst yaşamak, yemeği ağır yemek ve canın istiyorsa yaşını küçük göstermek!”. Belki de bu düşünce artık yerini “yaşını korkmadan söyleyen kadına” bırakıyor.

Belki öyle bir gidişat var ki özü: “otantik yaşı kabullenmeyi, yaşına göre en uygun görüntüyü elde etmeyi, yaşlılığı kutlamayı, ileri yaşlarda da güzel olunabileceğini, kendinin güzellik ikonu olmayı, kendini sevmeyi, yaşlı kadının başkası olmaya calışmak yerine kendisi olmasını ve en önemlisi de 30’undan sonra hayatın durmadığını” söylüyor.

Iris Apfel renkli, canlı ve parlak görüntüsüyle M.A.C. reklamlarına çıkarak sadece Amerikan toplumunda değil, bütün dünyada yaşlılığın yeni tanımını yapmıştır. Yaşlanan kadının üzerinden baskıyı almış, kadının dinamik, kendine güvenli, cesur, akıllı, şevk dolu, canlı halinin “onu her yaşta güzel göstereceğine dair trende” imza atmıştır.

Gençlik ve güzellik tabi ki çok caziptir ama hayatta bunların ötesinde, daha derinlerde çok daha önemli şeyler vardır ki buna “gerçek güzellik” diyoruz.

Güzelliğin fazlasıyla homojen olduğu günümüzde “güzel olmak için her yaşta gerçek ol, kendin oldiyen yaşsız kadın Iris bütün kadınlara korkmadan kendilerini temsil etmeleri için ilham vermiştir.

Gençlik Uğruna Neler Yapılıyor?

Bakımlı Erkekler Aşırı mı?
NASA Kırışıklık Gideren Uzay İçeceği Satıyor
Ünlüler İçin Gençlik İksiri
Botoks Bebekleri
Botoks Eşittir Gençlik ve Güzellik
Sümüklüböcek Jelatininden Kozmetik Ürünler

5 thoughts on “Yaşsız Kadınlar”

  1. İnançlarımı körüklediniz . Teşekkürler..

  2. Güzel olmak için her yaşta gerçek ol, kendin ol” diyen Yaşsız kadın Iris ‘den o kadar etkilendim ki
    fotoğrafını twitter da hesabım da paylaştım, dayanamadım :))

    Paylaşım için teşekkürler, sevgiler ..

  3. Gençlik ve güzellik tabi ki çok caziptir ama hayatta bunların ötesinde, daha derinlerde çok daha önemli şeyler vardır ki buna gerçek güzellik diyoruz… kesinlikle durum bundan ibaret..

  4. Merhabalar Fatoş Hanım. Paylaşım için teşekkürler.

    Kanımca. “YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL, YADA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN”

    Öz deyişi gerçekleşiyor. Diğer durumda inkar ve yalan olur.

    İnsanların gerçeği olduğu gibi söylemeleri, güzel bir şey.

    Saygılarımla

Comments are closed.