Şok Diyet Yapan Yaz Gelini


Yaz gelinleri, kış gelinleri, bahar gelinleri, güz gelinleri..  Gelin adayları, gelinliğin içinde güzel görünmek için nasıl hazırlanır?

Gelinliği üzerinde taşımak, nikahta veya düğünde birkaç saatlik testten geçmek gibidir. Herkesin ilgili bakışları, ille de gelinin üzerindedir.

Gelin adayları böyle önemli bir güne bir süre öncesinden hazırlanmaya başlar. Kameraya ve dikkatli davetli bakışlarına hazır olmak, birkaç gün öncesinden başlanan yoğun bakımdan geçer.  O çok önemli güne hazırlanmak için cilt bakımı, profesyonel makyaj ve saç bakımı gerekir.

Gelin güzel ve gösterişli olmalıdır.  Gelinliğe girmeden birkaç hafta önce yediklerine dikkat eden, salata kürüne giren ya da diyet yapan gelinler de vardır. Bunlar, o önemli güne hazırlanan gelin adaylarının uyguladığı ve hiç de yabancısı olmadığımız aktivitelerdir..

Bir de gelin adaylarının uyguladığı ama çoğumuzun yabancısı olduğu aktiviteler vardır!

Evlenmeden birkaç hafta önce şok diyete girerek acilen incelmeye çalışan ve bu yüzden burnundan içeri sokulmuş bir tüple gezen gelin görmemiştim.  Onu da gördüm! Haberlerdeydi. Haziranda evelenecek bir yaz gelini olduğunu, acilen zayıflaması gerektiğini söylüyordu. Biraz ürkünçtü. Şok diyet yapan yaz gelini sayesinde ben de şok oldum!

Bu gelin en yeni diyet çılgınlığını birkaç haftalığına yaşantısına adapte etmiş. Günde sadece 800 kalorilik içecek alarak düğüne kadar kilolarını vermeye çalışıyor ama içtiği sıvıyı bardaktan içmiyor! Burnundan sokulup miğdeye indirilen ince tüp ucundan verilen bir çeşit gıda ile her saat damla damla besleniyor.

Bu diyetin bilirkişisi, burundan miğdeye giden tüp içindeki maddenin karbonhidrat ihtiva etmediğini, protein ve yağ içerdiğini söylüyor. Sözü edilen gıda ile beslenenlerin vücudu ketosis sürecine giriyor. Bu süreçte enerji için şeker yakmak yerine yağ yakan vücut çok hızlı kilo kaybediyor.

Burundan tüplü diyet İtalya ve İspanya’da iyi biliniyor ancak ABD’de oldukça yeni. Şok diyetler kısa sürede aşırı kilo kaybettirdiği için oldukça revaçta. Şok diyet iki hafta içinde 10 kilogram kaybettiriyor.Düğün öncesi gelin adaylarının ilgisini yeni yeni çekmeye başlayan diyet, bir süredir Hollywood artistlerinin ödül törenleri öncesi ilk ve tek seçimleri halindeydi zaten.

Cornell Üniversitesinin 2007 yılında yaptığı bir araştırmaya katılan 272 gelin adayından yüzde 70’inin düğünden önce 10 kilo vermek istediği ortaya çıkmıştı.

Sanırım bu çalışmanın sonunda girişimciler şok diyeti ABD’ye getirmenin gereğine inandılar!

Şok diyet çok kısa sürede kilo kaybettiriyor ancak kalıcı bir çözüm olması için yaşamsal boyutta değişiklik yapmak gerekli. Normalde 10 kilo vermek için üç ay boyunca eğzersiz yapmak, alınan besinlere ve porsiyonlara dikkat etmek gerekiyor. Kaybedilen kiloların geri alınmaması için egzersize ve yemek seçiminde dikkatli olmak şart.

Gelin adayları şok diyete girmeden önce uzmanlarca uyarılıyor çünkü hızlı kilo kaybıyla bazı sorunlar oluşabiliyor. Bunlara örnek olarak böbrek sorunları, başağrısı, baş dönmesi, dehidrasyon (yeterli su içmemekten dolayı), kabızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri verilebilir. Şok diyet sonucu uzun süre su içmeyen gelin adayının başına gelen bir diğer olumsuzluk da  kötü nefes kokusu.

“Damat bey artık nikahınız kıyıldı, öpün bakalım şok diyetten yeni çıkmış yaz gelinini!” Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine..