İyi video oyunları ve psikolojik fayda

Video oyunları ana ve babaların kabusu gibidir. “İyi video oyunu diye bir şey yoktur”, “hepsi kötüdür ve şiddet aşılar”, “zaman öldürmeye yarar”, “çocukların hareketsiz kalmasına neden olur başka da bir işe yaramaz” diyorsanız bir kere daha düşünün!

Çünkü bütün video oyunları tukaka değil! Bunu ben değil yapılan bilimsel birkaç çalışma söylüyor.

Re-Mission™ adlı bir video oyununda oyuncular Roxxi isimli bir robotla beraber kanser hücreleriyle savaşıyor. Roxxi’nin yardımıyla kanser hücrelerini öldüren oyuncular, oyun içindeki kanserli hastanın kemoterapi veya radyasyon tedavilerini almasında zihinsel destek verirken psikolojik rahatlama hissetmesini sağlıyor.

Video oyununun gerçek hayata yansıması ise oldukça başarılı. Bu oyunu düzenli olarak oynayan genç kanser hastalarının sinir sisteminde rahatlama, davranışlarında olumlu değişme, daha pozitif duyumsama ve tedaviye daha istekli olma gibi değişimler gözlenmiş.

Bilimsel çalışmalardan bir diğeri video oyunlarının çocuklarda problem çözme yeteneğine katkıda bulunduğunu ve yaratıcı maharetler geliştirdiğini bulgulamış. Aynı çalışma, oyunların arkadaşlıklar kurma ve geliştirmeye, oyun oynarken yaptığı spor aktivitesini gerçek hayata taşımaya, yarışma metodlarına alışmaya ve liderlik vasıflarını arttırmaya yaradığını gözlemlemiş. Hatta video oyunlarının çocuklarla anababaları bir araya bile getirebileceği saptanmış.

Yeni üretilen video oyunlarından pozitif psikoloji alanına yönelik olanlar ilgi çekiyor. Bu tarz oyunlara alternatif gerçekçilik deniyor.  Araştırmacılar bu tarz oyunların gençleri optimal (en uygun) yaşam düşüncesine götürdüğü konusunda birleşiyor.

Örnek olarak SuperBetter isimli oyun, oyuncularını sağlık hedeflerine yönlendiriyor, hastalık ve sakatlanmalarda çabuk iyileşmeleri için yöntemler sunuyor ve dayanıklılığın arttırılmasında yollar gösteriyor. Öğretilen yeteneklerin arasında zor koşullarda problem çözebilmek, optimizm, motivasyon ve sorgulamaktan asla vazgeçmemek var. Oyunun en büyük özelliği oyuncusuna beyinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal bazda güç kazandırması.

Kısaca yeni tarz oyunlar çocuklara zihinsel, duygusal ve sosyal yetenekler kazandırdığı için zararlı olmaktan çok faydalı bulunmuş.

Ana babalara öneriler:

  • İlköğretimde okuyan oğlum da birçok erkek çocuğu gibi saldırganlık dolu oyunlardan hoşlanıyor. Mahalleden bir arkadaşıyla beraber bu oyunları belirli zamanlarda oynuyorlar. Saldırgan video oyunları davranışlarında olumsuz etki yapmadı ama kendilerinin ürettiği video oyunlarında sürekli oyuncak silah ve tabanca kullanıyorlar. Bu çalışmaların sonuçlarını okuduktan sonra ben de oğluma alternatif gerçekçilik tarzı oyunlar önereceğim.
  • Çocuklarınız için uygun oyunları seçin. Bunların içine yukarıda saydığım, insan hayatına yarar sağlayıcı en yeni tarz oyunlar giriyor. Bu oyunlar çocuklara ve gençlere hayat becerileri kazandırıyor.
  • Video oynama zamanlarının aile aktivitesi olabileceği söyleniyor. Ailece oynanacak video oyunlarına örnek olarak Guitar Hero verilebilir. Ayrıca bu oyunu oynarken yapılan yarışın sağlıklı yarış olduğu düşünülüyor.

Bu durumda araştırmalara göre iyi video oyunları da var ve psikolojik fayda sağlıyor. Yine de son söz ebeveynlerindir.

Bir video yapımı için verilen yanlış alarm!

Video oyunu gibi okul tatbikatı!

Empati Dolu Video Oyunu Olur mu?