Dişler Genel Sağlığı Etkiler

Geçtiğimiz 10-15 yılda yapılan bütün çalışmalar göstermiştir ki ağız ve diş sağlığına dikkat edilmezse birçok sağlık problemi meydana gelebilir. Diş doktorları herkesi ve özellikle hamile kadınları ağız ve diş sağlığı konusunda uyarıyorlar. Bu uyarı genel sağlık için yapıldığı kadar, henüz doğmamış bebeğin sağlığı düşünüldüğü için de yapılıyor.

Çürük dişli ve diş eti çekilme hastalığı olan hamile kadınların prematüre ve düşük kiloya sahip bebek doğurma riski artıyor. Bununla birlikte annenin ağzında oluşan bakterileri bebeğe geçirme olasılığı da oldukça yüksek.

Amerikan Periontoloji Akademisi’ne göre diş eti çekilme hastalığı dişler etrafındaki tendonlarda ve kemiklerde iltihaplanmalara, enfeksiyonlara ve dişlerde çürümelere neden oluyor. Yapılan çalışmaların bir kısmı kalp rahatsızlıklarını, Alzheimer hastalığını ve hatta pankreas kanserini, diş eti çekilme hastalığına bağlıyor.

Fatoş’ça:

Diş doktorumu ziyarete gittiğimde ille de küçük bir söylev çeker. Sağlıklı dişlerim olmasına rağmen anlattıklarını dikkatle dinler etrafımdakilerle paylaşırım. Birkaç yıl önce uzun iş gezileri nedeniyle diş randevularımı arka arkaya kaçırmıştım uzun bir süre ağız kontrolüne ve diş temizletmeye gidememiştim. Fırsatı ganimet bilen diş doktorum bana korku faktörüyle karışık halk sağlığı dersi vermişti: “Hepimizin ağzında bakterı doludur, ama bazı bakteriler dişin etrafında birikir ve bir tabaka oluşturur. Bu tabaka temizlenmezse diş etlerinde iltihaplanmalara neden olur. Uzun süre tedavi edilmezse diş etrafındaki kemiklere zarar verir ki bu da geri dönüşü olmayan bir hasardır.” demişti. Korkmamak mümkün mü?

Anne adaylarının ağız ve diş sağlığı ile, doğacak bebeğin sağlığı arasındaki korelasyonuna bakan bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Bazı çalışma sonuçlarına göre  diş eti çekilme hastalığı olan ve bebek bekleyen annelerin prematüre ve düşük ağırlıklı bebek doğurma şansı oldukça yüksek.

Amerikan Periontoloji Akademisinin hamile kadınlara tavsiyesi:

  • Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez dental (ağız ve diş) muayenesine gidin.
  • Ağzınızda çürük diş varsa tedavi ettirin.
  • Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın.
  • Diş ipiyle her gün bir kez dişlerinizin arasını temizleyin.
  • Diş doktorunuz tavsiye ederse diş çalkalama solüsyonuyla ağzınızı çalkalayın.

Anneler ağızdaki kötü bakterileri bebeklerine doğumdan sonra da geçirebilir. Hamilelikte diş bakımına dikkat! Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için ağız ve diş sağlığına dikkat etmek gereklidir.

 

Bir Ortodontiste Ziyaret