Stres ve Kadın Erkek İlişkisi

 

 

İçinde bulunduğu ilişkiden hoşnut olan kadın ve erkek daha az stres hissediyor.

Bu sonuç Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nün 90 bin kadın ve 70 bin erkek katılımcıyla yaptığı çalışmayla ortaya çıkmış.

Katılımcı kadınlar ve erkekler, ilişkide tatminkarlığın strese karşı kalkan görevi gördüğünü bildirmiş.

Çalışma sonuçlarına göre ilk kez anne olmak, işsizlik ve kadının ya da erkeğin bedensel bir hastalığının olması potansiyel stres unusurlar olarak gösterilmiş.

Uzun süreli bedensel rahatsızlıklar hem kadını hem de erkeği stresle yaşamaya iten en belirgin prediktör (tahmin unusuru) olarak belirlenmiş.

Aynı şekilde işsizlik de stres için risk belirleyicisi, fakat bu unsur erkeklerde daha belirgin. Kadınlarda ilk kez anne olmak büyük stres yaratırken, kadının hayatındaki erkek için de duygusal stres faktörlerinin en belirgini olarak göze çarpmış.

Çalışma sonuçları, stres unsurlarına karşı koruyucu olan şeyin iyi ve tatminkar bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmış.

Tatmin edici ilişki; hem kadının hem de erkeğin sosyal ve psikolojik yönden birbirlerinden hoşnut olması olarak tanımlanabilir.   İlişkide hoşnutluk  takdir, duygusal yakınlık, heyecan, ilgi ve saygı  içerir.

Tatmin edici bir ilişki strese karşı kalkan görevi görüyor. Bunun nedeni, insanların sosyal yaratıklar olması. Sağlıklı bir ilişki ile düzenli duygusal bağ insanın zorluklara dayanma gücünü arttırıyor.

Siyasette ve ekonomide kötü gidişat gibi çiftlerin kontrolünde olmadan hissettikleri zorluklar da ilişkiye zarar veren unsurlar arasında sayılmış. Çiftler, böyle zamanlarda birbirine dayanacağını, güveneceğini bilirse, stres ilişkiyi daha az yıpratıyor deniyor.  Böyle durumlarda en gerekli araç olarak sağlıklı iletişim gösteriliyor.

Stresin yol açtığı darbelerle zayıflamış bir ilişki söz konusuysa, çiftlerin profesyonel yardım alması ve ilişkiyi palazlandırması öneriliyor.

Kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi, özellikle stresli oratmlarda, sürdürmek zordur. Her iki tarafın da uğraşması gereklidir. Gönül ister ki çiftler stres ile darbe yemiş ilişkiye sağlıklı bir iletişimle yaklaşabilsin ve ilişkiler “takdir, duygusal yakınlık, ilgi ve saygı” içersin.