Hamileler Haşere İlacından Uzak Durun

Ana rahminde haşere ilacına maruz kalan bebeklerin beyin biçimlenmesi diğer bebeklere göre farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle hamile kadınların haşere ilacı yapılmakta olan alanlardan uzak durması öneriliyor.

Hamile kadın, az da olsa böcek zehirine maruz kaldığında, taşıdığı bebeğin beyin biçimlenmesi geri dönülmez hasar görüyor ki bu da geri zekalı doğumlara neden olabiliyor.

Bulgular Proceedings of the National Academy of Sciences tarafından yapılan bir çalışmanın sonucu.  Bu bilimsel çalışma sırasında New York’ta yaşayan anneler gözlemlendi. Toplam 369 kadının katıldığı çalışmada anneler gebelik boyunca böcek ilaçlarına maruz kaldıklarını söyledi. Bu ilaçlar, kloropirifos denen ve böcek zehirlerinde yaygın olarak kullanılan maddeler içerir (T4).

ABD’de kloropirifos maddesinin  zirai ilaçlama işleminde kullanılmasına 2001’den sonra sınırlama getirildi.  Kloropirifos maddesi dünyanın diğer bölgelerinde hem günlük yaşamda hem de zirai çalışmalarda hala yaygın kullanımdadır.

Araştırmacılar yaşları 5 ile 11 arasında değişen ve anneleri kloropirifos maddesine maruz kalan 20 çocuğu inceledi. Hamilelikleri sırasında yoğun kloropirifos maddesine maruz kalan annelerin çocuklarında çok belirgin beyinsel anormallikler bulgulandı.Bu maddeye daha az maruz kalan annelerin çocuklarında da beyinsel anormallikler bulundu fakat, yoğun miktarlara kıyasla daha düşüktü

Emar (MRI) kullanarak çocukların beyinlerini tarayan araştrımacılar, yapısal anormallikleri rahatça görebildi. Beyinde bazı alanlar diğerlerine göre anormal büyüklükteydi.

Ana rahminde oluşan gelişmeler bebek için çok önemlidir. Bu dönemde zehirli maddelere maruz kalmak beyinsel ve davranışsal boyutta, geri dönüşü olmayan hasar meydana getirebilir.

Kloropirifos içeren böcek zehirleri zirai mücadele sırasında tarlalarda, parklarda, halka açık yeşil alanlarda kullanılabileceği gibi evimize sprey içinde gelen böcek ilaçlarinda da olabilir. Bu madde 2001’den sonra ev halkı için üretilen haşere ilaçlarında kullanılmıyor. Ancak diğer alanlarda hala kullanımda; örneğin zirai mücadele için tarım alanlarında, kerestecilikkte, golf sahalarında, parklarda ve otobanların kenarlarında kullanılan zehirler hala kloropirifos içeriyor.

Araştırmacılar ilk kez MRI kullanarak haşere ilacının beyindeki etkisini ölçümlediler. Yaptıkları çalışmanın sonucunu destekleyen diğer çalışmaların yararlı olacağını bildiriyorlar ve kloropirifos maddesinin dünyanın her yerinde günlük kullanımdan tamamen kaldırılmasından yana olduklarını söylüyorlar.

Yerel parklarda ve piknik alanlarında hangi çeşit zirai mücadele yapılıyor sorup öğrenin.. Hamilelerin haşere ilacından uzak durmasını sağlayın! 

 

Hamilelikle ilgili diğer blog yazılarım:
Dişler Genel Sağlığı Etkiler
Ölü Doğumlar
Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Fizyolojisi
Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Felsefesi
Hamilelikte Doğru Bilgi
Yeni Doğum Yapmış Anneler
Hamilelikte Az Yağlı Yoğurt Yerine Süt