Facebook Bağımlılık Ölçeği

Facebook bağımlısı mıyım diyenler bu yazıyı okumalı! Artık bu sorunun cevabı Facebook bağımlılık ölçeği sayesinde kolayca bulunabilecek.

Yanlış duymadınız medikal amaçla kullanılabilecek bir Facebook ölçeği geliştirildi. Bu ölçek Norveç Bergen Üniversitesinde geliştirildi ve adı Bergen Facebook Bağımlılığı Ölçeği.

Internet bağımlılığı nedir, var mıdır yok mudur diye tartışırken, sosyal medya bağımlılığı ölçen bir test geliştirilmesi bazı soruları çabucak cevaplıyor sanırım.

Özellikle Facebook bağımlılığının varlığını ortaya çıkarmak için bilimsel bir calışma yapan Norveçli bilim adamları, böyle bir ölçümün türünün-ilk-örneği olduğunu söylüyor.

Toplam 423 öğrenciye aşağıdaki sorular soruldu ve Berger Ölçeği kullanılarak cevaplar analiz ediltikten sonra Psikolojik Raporlar dergisinde yayınlandı.

 

Bergen Facebook Bağımlılık Ölçeğinde temel kriterler şunlar:

  1. Facebook’ta çok zaman harcarsınız ve Facebook’ta neler yapacağınızı düşünürsünüz.
  2. Facebook’u daha çok kullanmak isteğindesiniz.
  3. Kişisel problemleri unutmak için Facebook kullanırsınız.
  4. Facebook kullanımını azaltmak için uğrastınız ama başaramadınız.
  5. Facebook kullanmadığınız zaman kendinizi huzursuz ve tasalı hissedersiniz.
  6. Öyle çok Facebook kullanıyorsunuz ki, bu durum ofiste veya okulda sorun yaratmaya başladı.

 

Verilmesi beklenen cevaplar 1’den 5’e kadar şu şekilde sıralanıyor:

1.Çok nadir 2. Nadir 3. Bazen 4. Sıkça 5. Oldukça sık

Bergen Ölçeğine göre 6 sorudan 4üne “sıkça” veya “oldukça sık”   cevabı verenlerin Facebook bağımlısı olduğuna karar verilebiliyor.

Bulgularda göze çarpanlar şunlar:
  • Facebook bağımlılığı daha çok gençlerde görülüyor.
  • Endişeli ve sosyal yönden kendisine güvenemeyenlerin büyük çoğunluğu Facebook bağımlısı özelliği gösteriyor. Araştırmacılara göre bu tip kullanıcılar gerçek hayatta kolay iletişim kuramadıklarından, sosyalleşme gereksinimini Facebook yardımıyla gideriyor.
  • Düzenli ve tertipli insanların Facebook bağımlısı olma riski çok az. Bu tip kullanıcılar genelde sosyal medyayı iş için ve bağlantılar kurmak için kullanmayı tercih ediyor.
  • Kadınların Facebook bağımlısı olma olasılığı erkeklere göre daha fazla bu da Facebook’un sosyal yanı ağır basan özelliginden kaynaklanıyor.
  • Sadece içine kapanıklar arasında değil, dişadönüklerde de Facebook bağımlılığı görülüyor.
  • Geç uyuyan ve geç kalkan Facebook kullanıcıları, normal uyku düzenine sahip olanlara göre daha fazla.

Sosyal medya, TV kadar yaygın kullanımda olduğu için gerçek bağımlılığın tam olarak ne olduğunu bilmek çok zor diyen araştırmacılar sosyal medya tutkusunu alkol, uyuşturucu ve diğer madde bağımlılığına benzetiyor.

Facebook bağımlılık ölçeği tıbbi maksakla kullanılmak için geliştirildi. Sırada hangi sosyal medya bağımlılık ölçeğinin olduğunu şimdilik sadece merak ediyoruz!

Internet ile ilgili diğer yazılar:
Genç ve Sağlıklı Erkeklerin Sorunu Ne?
Internet Pornosunun Kucağındaki Nesil
Internet Hayatımızın Vazgeçilmezidir
E-öğrenme
Ara Sıra Fişi Çekelim