Gençlerde Cilt Kanseri

Genç kadınlar arasında cilt kanseri vakalarında görülen artışın 40 yıl öncesine göre 8 kat daha fazla olduğu bulundu.

ABD’de Mayo Kliniğin yaptığı çalışmaya göre genç erkeklerin cilt kanserine yakalanma oranı eski yıllara göre 4 kez fazla.

Çok tehlikeli ve hızlı ilerleyen bir tür olan cutaneous melanoma,18-39 yaş grubundakilerde artış gösterdi.

Çalışmaya katılan doktorlar ve araştırmacılar bu artışın nedenini solaryum kullanmaya bağlıyor (yapay bronzlaşma)  ki 18-39 yaş grubunda yapay ışınlarla bronzlaşmak oldukça yaygın. Diğer en önemli unsur ise bilinçsiz güneşlenmek.

Ultraviolet (UV) ışınlarına gereksiz yere maruz kalmanın çocuk, genç ve yetişkinlerin sağlığına risk teşkil ettiğini her fırsatta duymalarına rağmen, ABD’de 40 yaş altındakilerin bronzlaşma aktivitelerinde bilinçlenme görülmedi..

Araştırmacılara göre akranlar arasında bir çeşit baskı var ve bu yüzden tene güneş değdiğini göstererek birbirlerini etkiliyorlar. Birçok genç kızın biribirini etkileyerek hep birlikte solaryum salonlarına gittikleri düşünülüyor. Özellikle okul balolarından, düğünlerden ya da plaj sezonundan önce toplu solaryum kullanımının arttığı biliniyor. Kışın solaryum bahar başlangıcıyla birlikte sonbaharın sonuna kadar güneş ışığının kanser tehlikesi oldukça yoğun.

Güneşe çıkmadan önce koruyucu kremler sürülmelidir.  Ayrıca doktorlar herkesin, özellikle gençlerin cilt kanserine daha fazla yakalandıklarını, bu yüzden güneşten mümkün olduğunca uzak kalmalarını tavsiye ediyor. Ciltteki değişikliklere de dikkat edilmesini öğütlüyorlar. Periyodik olarak cilt kontrolü de gerekli.

Güneşe karşı koruyucu kremler (SPF 30 ) tek başına işe yaramayabilir diyen dermatolojistler (cilt doktorları) önleyici faktörler olarak şunları öneriyor:

  • Sabah 10 ile akşamüstü 4 arasında güneşe çıkmayın.
  • Güneşlenirken yanmayın, derinizin su toplamasına izin vermeyin.
  • Solaryumlardan uzak durun.
  • Güneşe çıkarken güneş ışınlarını bloke etmek için (durdurmak için) güneş gözlüğü ve şapka kullanın.
  • Güneş kremi seçerken geniş spektrumlu olanları tercih edin. Günlük kullanım için SPF 15  öneriliyor. Uzun süre dışarıda kalanlar için, suya dayanıklı ve geniş spektrumlu (UVA/UVB) güneş kremlerinin 30  SPF içermelerine dikkat edin.
  • İki çorba kaşığı güneş kreminin güneşe çıkılmadan 30 dakika önce bütün vücuda sürülmesi gerekli diyen uzmanlar, her iki saatte bir yenilemeyi de öneriyor. Yüzdükten sonra veya aşırı terlemelerde güneş kreminin yenilenmesi gerekiyor.
  • Bebekleri güneşten uzakta tutun. Güneş koruyuculu kremler yeni bebeklerde kullanılmamalı ama 6 ay ve üzeri bebeklerde kullanılabilir.bebekleri güneşten koruyalım!
  • Cildinizi tepeden tırnağa her altı ayda bir muayene edin.
  • Dermatolojistinizi her yıl ziyaret edin.
  • D viamini depolamak için şu yöntemi kullanın: Hiç bir koruyucu kullanılmadan 15 dakika kollar ve bacaklar güneşe maruz bırakılır..d vitamini gereklidir

Araştırmacılar yanmış cildin örselenmiş cilt olduğunu söylüyor. Sağlıklı bronzlaşmaya bile karşı olan bazı  dermatolojistler yapay bronzlaşmanın tam manasıyla cilt kanserine davetiye olduğunu söylüyor.

Gençler arasında, özellikle  kadınlarda görülen cilt kanserine karşı duyarlı olalım ve tedbiri elden bırakmayalım.

Cilt ve Kanserle ilgili diger yazılar:

Güneşin Tehlikeli Işınları
Limon Kanserli Hücreleri Öldürür mü?
Ünlüler İçin Gençlik İksiri
Cilt Beyazlatıcı Kremler Yavaş Yavaş Zehirliyor
Kitosanın Nanosu
Botoks Bebekleri
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Sümüklüböcek Jelatininden Kozmetik Ürünler