Otizm Tedavisi Yeterli mi?

Pediatri Dergisinin Nisan 2011 sayısında, ABD’li otistiklere verilen tedavinin yetersiz olduğu açıklanmıştı.

Araştırmacıların yaptığı çalışma sonuçları, doktorların hangi otistik çocuğa ne kadar davranışsal terapi verileceğini ve bunun işe yarayıp yaramayacağını kestiremediklerini bulgulamıştı.

Otistik çocuklara verilen ilaçların hepsinin işe yaramadığı da belirtilmişti. Yalnızca bazı antipsikotik ilaçların; rahatsız edici, hiper-aktif ve tekrar-eden davranışları tedavi ettiği gözlenmişti.

Dergide yayınlanan çalışmaya göre, otizm tedavisi için oldukça tesirli ilaçlar var fakat çok ciddi yan tesirleri de mevcut. Böyle olunca ileri safha hastalarda bu ilaçların kullanılamadığını açıklamıştı.

Otistik çocukların çoğu davranışsal terapi yoluyla tedavi ediliyor.  Bu çocuklar yetişkin olana kadar birçok değişik ilacı denemek zorunda kalıyor. ABD’li çocukların yüzde 1’i otistik (otizm yelpazesinde yer alan bir rahatsızlıktan şikayetçi).

Reuters Sağlık tarafından 2011’de bildirildiğine göre ABD’de bazı davranışsal tedavi müdahaleleri oldukça iyi sonuçlar verse bile hangi tedavinin hangi otistik üzerinde uygulanacağı hala belirsizdir.

Farklı düzeylerde otizm sergileyen ve farklı tedavi ihtiyaçları olan hastalar için yeterli tedavi yoksa yeni çareler geliştirilmelidir. Otizm araştırmaları hergün yenisi eklenerek sürüyor. Halihazırda var olan tedavilerin hangi hastalar üzerinde yararlı olduğu   bilinmiyor. Bence araştırmalar bu konu üzerine yoğunlaştırılmalı ve bulgular rafıne edilerek paylaşılmalıdır.

Otizm tedavisi gerçekten yetersiz mi? Siz ne dersiniz?

Diğer Otizm Yazılarım

Otistiklere Oksitosin Hormonu

Zeki Ebeveynlerin Otistik Çocukları