Dizel Egzozu Kanserojendir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dizel arabalardan çıkan egzozun, asbestos ve arsenik gibi zehirleyici gazlar arasında olduğu duyurusunu yaptı.

Duyuru, dizel egzozuna maruz kalmanın akciğer ve mesane (idrar yolu) kanserine yol açtığını belirtti.  Dizel motor endüstrisi, dizel yakıtının son yıllarda daha temiz olduğunu açıklayarak savunmaya geçti.

DSÖ daha önce dizel egzozunu 2A tehlike seviyesinde sınıflandırılırken, bu bildirinin sonucu olarak 1’e yükseltildi. Böylece egzoz gazı, asbestos, arsenik, iperit (hardal gazı) ve sigara dumanıyla aynı risk kategorisine yerleştirilmiş oldu.

Bu değişiklik bilimadamları tarafından genel geçer görüş olarak 12 Haziran 2012’de kabul edildi. Dolayısıyla mümkün olduğunca dizel arabalardan çıkan egzoz gazına maruz kalınmaması çağrısı yapılıyor.

Egzozla ortaya çıkan parçacıkların azlatılması gerektiğini bildiren uzmanların dizel endüstrisi yetkilileriyle görüşmeleri ivme kazandı.

Halk Sağlığı Sorunları

Avrupa’da dizel arabalar oldukça popüler çünkü diğer arabalara göre daha hesaplı. Ayrıca birçok ülke bu arabalara daha az vergi uyguluyor. Avrupa dışındaki ülkelerde dizel en çok toplu taşımada kullanılıyor.

Dizel egzozuna maruz kalınmasının bir nedeni arabalardan çıkan atık gazın atmosfere bırakılmasıdır. Sadece araba egzozu değil, trenler ve gemiler de egzoz gazı ile çevreyi kirletmektedir. Enerji üreten santralların bazıları da dizelle çalışmaktadır.

DSÖ, özellikle gelişmekte olan ülkelerin dikkatini çekerek  vatandaşların dizel egzozunun insan sağlığına toksik etkisi konusunda uyarılmasını istedi.

Dizel oto teknolojisinin daha temiz ve az riskli dizel yakıtı üretmesi için baskı yapılması gerektiği düşünülüyor.

Doğal olarak dizel teknolojisi üreticileri savunmaya geçmiş durumda. Dizel teknolojisi, dizel motorların en az düzeyde sülfür kullandığını, ileri düzey motorlar ve emisyon kontrolü yapıldığını bildiriyor. Nitrojen gazının neredeyse sıfırlandığını söyleyerek bu endüstrinin günah keçisi olmasından duydukları sıkıntıyı dile getiriyor. Araştırmalardan çıkan bulguların detaylı bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini söylüyor. Dizel endüstrisi, dizel motor teknolojisinin temiz olduğunu söyleyerek noktayı koyuyor.

DSÖ, özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha eski teknolojinin kullanıldığını ve yapılacak değişikliklerin yıllar alacağını düşünüyor çünkü bu ülkelerdeki uygulamalar gelişmiş ülkelerdekine oranla daha gevşek.

Sonuç olarak dizel egzozu insan sağlığı için karsonejendir ve hükumetlerden önce insanlar kendi sağlıkları için dikkatli davranmak zorundadır.

Alınacak önlemlere birkaç örnek verilebilir:

  • Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde dışarı çıkarken ağız ve burun maskeyle kapatılabilir.
  • Yoğun trafikte motosiklet ve bisikletle taşımacılık, üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olabilir.
  • Yolculuk sırasında arabaların içine egzoz gazı doluyorsa, hava soğuk bile olsa camlar açılmalıdır. Buna karşılık arabaların biribirini yakından takip ettiği yoğun trafikte, egzoza maruz kalmamak için camların kapalı tutulması gerekir.
  • Kapalı yerlerde araba çalıştırılmamalıdır, ve böyle mekanlarda havalandırmaya özen gösterilmelidir.

DSÖ dizel egzozunun, asbestos ve arsenik gibi zehirleyici gazlar arasında olduğu duyurusunu yaptığına göre, kanımca egzoz her zamankinden daha karsenojendir ve tedbir alınmalıdır.

 

 

3 thoughts on “Dizel Egzozu Kanserojendir”

  1. Egzozdan çıkan zararlı gaz atıklarını çok ciddi oranda azaltan,(kanserojen etkileri zayıflatan) S.E.D YÖNTEMİ adını verdiğim buluşumu, TRT kameralarının önünde, ÇUKUROVA ÜNİVERSİTE ’sinde yapılan testlerle ispatladığım halde, ilgili BAKANLIĞA yaptığım sunumla, konuyu belgelerle en ince ayrıntısı ile anlattığımda benim DEVLETİM ilgilenmiyorsa; her halde Avrupa ya da Amerika’nın böyle bir buluş yapmasını bekliyorlardır. Bu test’in sonucunu http://www.cukurovaoto.com.tr adresinde, görseller bölümünde TRT çekimlerinin ham görüntülerini izleyebilirsiniz. Takdir sizlerin, kamuoyunundur. Servet DOĞAN

  2. Dizel ve Benzinli araç egzozlarından çıkan zararlı gaz atıklarını sıfır’a yaklaştıran kanser yapıcı CO-CO2-NO-NOx ve HC gibi maddeleri önemli ölçüde azaltan S.E.D YÖNTEMİ adını verdiğim, 2007 hayata geçirdiğim buluşumun önemini DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN geçtiğimiz hafta açıkladığı, dizel araç egzoz atıklarının kanser yapıcı olduğu ciddi tehditler meydana getirdiğini açıklaması bile buluşum S.E.D YÖNTEMİ’nin sunumunu yaptığım ilgili bakanlığın ve SAĞLIK,EKONOMİ,ÇEVRE,ENERJİ,AVRUPADAN SORUMLU BAKANLIKLARIMIZIN dikkatini çekmemesi düşündürücüdür. İspatı http://www.cukurovaoto.com.tr adresindeki görsellerde izleyebilirsiniz. Takdir siz kamuoyunundur. Servet DOĞAN

  3. bu sağlık sorunu ile ilgilenmek insanlık görevi olarak kabul ediyor Devlet büyüklerimizin bu konuya yaklaşımını canlı ve çevre sağlığını böyle son derece düzeltecek bir SED yöntemi varken niye duyarsız kaldıklarını anlamakta zorluk çekiyorum zira sitesine girip inceledim O kadar doğru ki adam buluşunun testlerini TRT kameralarının önünde yaparak ispatlamış.Hatta görsellerde izledim Sayın BAŞBAKANIMIZ destek sözü bile vermiş. Tarihe bakın bir(1)yıl geçmiş ama hala anladığım kadarıyla destek bekliyor.sitesini bilmeyenlere vereyim http://www.cukurovaoto.com.tr

Comments are closed.