Babalar İçin Prostat Sağlığı


Babalar günü için babalara birçok hediye seçilebilir, güzel paketlerde sunulabilir ama sağlık öğütleyen mesajlar gibisi yoktur. Buna en güzel örnek prostat sağlığı konusunda hatırlatma yapan mesajlardır.

Gerçekten de bazen babaların ihtiyacı olan tek  şey çocuklardan ve eşlerden gelen sağlıkla ilgili birkaç hatırlatmadır.

Babamızın sağlığını ilgilendiren birkaç mesajla, yıllık kontrole gitmesi sağlanabilir. Babalar günü yaklaşırken ABD’de, özellikle prostat sağlığı için, 5 küçük ipucu verildi.

Bu ipuçları:

  • Babanızın babası ya da erkek kardeşi prostat kanseri olmuş mu? Babasında ya da erkek kardeşinde prostat kanseri olan erkeğin diğer erkeklere göre prostat kanseri olma olasılığı 2 kat fazladır.  Ayrıca 3 akrabasında birden prostat kanseri varsa babanın prostat kanseri olma riski 3 kat artıyor. Ailede ve yakın akrabada prostat kanseri vakalarının görülmesi demek, risk faktörünün varlığı anlamına gelir ve gözardı edilmemelidir.
  • Prostat riski yaş ilerledikçe artar. Babaların yaklaşık 50 yaşında prostat testi yaptırması gerekir. Eğer yukarıda bahsedilen risk faktörü söz konusu ise, prostat testinin 40 yaşında başlatılması gerekir.
  • Babalar bol miktarda domates, balık, brokoli, kavun, karpuz ve lahana tüketirse prostat kanserine yakalanma şansını azlatabilir. Bu diyete yeşil çay da eklerse daha da iyidir! Babaların dengeli beslenmesi prostat kanserini engellemek için önemli ve gereklidir.
  • Babalar çok meşgul olabilir ama bir egzersiz rutini geliştirirlerse stesi azaltmak için iyi bir çözüm olabilir. Örneğin babanın en favori sporu bisiklete binmekse ailece bisiklete binme günleri düzenlenebilir. Futbol seviyorsa ailece oynanabilir. Köpeği yürütmek, parkta dolaşmak, alışveriş merkezinde tempolu yürümek de birer aktivte olabilir ve bütün aile katılabilir.
  • Prosatat kanserinin en iyi silahı bilgidir. Herşeye rağmen baba prostat kanseri olabilir. Bu durumda robotik prostat ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyattan sonra iyileşme süreci, kanserden kurtulma şansı ve hayat kalitesi oldukça yüksektir.

Prostat kanserini engellemek henüz mümkün olmasa da yukarıda sayılan yöntemlerle önleme çabalarına gidilebilir. Babaların yıllık kontrole gitmeleri önemli ve gereklidir çünkü kontroller prostat kanseri ölümlerini yüzde 40 civarında azaltabilir. Aile yaşantısı olan, yani eşiyle ve çocuklarıyla yaşayan erkeklerin prostat kanserinden ölüm oranı diğerlerine göre yüzde 40 daha azdır. Bu demektir ki eşler ve çocuklar babalarına kontrolleri ve tedavileri konusunda hatırlatmalarda bulunmalıdır. Ailesi olan erkekler  diğerlerine göre daha şanslıdır, öyle değil mi?

Bu sene 17 Haziran’da babanıza vereceğiniz armağan kocaman bir öpücük ve prostat sağlığı hatırlatması olsun. Babanız bu hatırlatmayı duyduğunda kendisini sevdiğinizden ve düşündüğünüzden emin olacaktır. Ayrıdan armağan verirseniz o da güzel ama babalar için prostat sağlığı mesajını vermeyi unutmayın.

Prostat ve Testis ile İlgili Diğer Yazılarım:

Movember Nedir? Prostat ve Testis desek!

Prostat Kanseri

Testis Kanseri

55 Yaş Üzeri Genç Erkekler

Limonlu su kanseri engelleyebilir!

2 thoughts on “Babalar İçin Prostat Sağlığı”

  1. Teşekkürler. Ama,

    Babalar bol miktarda domates, balık, brokoli, kavun ve lahana tüketirse prostat kanserine yakalanma ŞANSINI değil RİSKİNİ azaltabilir.

    1. Bu çok iyi bir nokta!
      İngilizce düşünüp Türkçe yazarken olmuş olanlar :-\
      Haklısınız şans yerine risk kullanmalıydım.
      Teşekkür ederim!
      Fatoş

Comments are closed.