Diyet Esasları


Amerikalılar için önerilen Diyet Esasları:

Bulunduğum eyaletin sağlık bakanlığının sıhhat ve zindelik grubundan gelen bültende bu esaslar konu edilmişti. Her ne kadar fazla yeni birşey görmesem de. iki unsur üzerinde çokça durulmuştu.

Bu iki unsuru sizlerle paylaşmak istiyorum:

Birincisi dengeli kalori tüketmek ve sağlıklı ağırlığa (ya da kiloya) sahip olmak. Sağlıklı kiloya  sahip olan insanların en büyük özelliği alınan kolorilere dikkat edilmesi ve gerekli olan kalori değerinin dışına çıkılmamasıdır. Günlük kaloriyi yiyeceklerden ve içeceklerden alırken her bir kaloriyi sayıp döküm yapmak can sıkıcı bir angaryadır. Önemli olan kalori alırken dikkatli olmak ve ölçüyü kaçırmamaktır. Bunun yanında fiziksel hareketlilik de sağlıklı kiloyu sürdürebilmek için gereklidir.

Diğer unsur ise boş kalorili yiyecekler yerine besin değeri yüksek gıda maddelerinin tüketilmesi. Besin değeri yüksek yiyeceklerde genellikle daha az tuz, yağ, şeker, nişasta ve nişasta ürünleri bulunur. Örneğin sebzeler, meyveler, öğütülmemiş tahıl ürünleri, yağsız veya az yağlı süt, deniz ürünleri, az yağlı kırmızı et, tavuk, yumurta, baklagiller, bezelye, tuzsuz fındık, fıstık, badem, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği besin değeri yüksek yiyecekler arasındadır. Biliyoruz ki bu besin maddeleri aynı zamanda vitamin ve minerallerle yüklüdür. O yüzden günlük beslenmemize yararlı katkı sağlarlar.

Hareketlilik ve dengeli besleme sağlıklı bir yaşam için önde gelen iki şarttır.

Sağlıklı kilolar ve zindeliğimiz söz konusu olduğunda aşağıdaki birkaç noktayı göz önünde bulundurmak yararlı olabilir:
  • Yemeği yavaş yemeli ve zevk almalı
  • Porsiyonları küçük tutmalı
  • Mümkün olduğunca çok meyve ve sebze tüketmeli
  • Az yağlı (ya da yağsız) süt içmeli
  • Tuzu, şekeri ve yağı daha az kullanmalı
  • Şekerli içecekler yerine bol su içmeli
  • Hergün 20 dakika kadar yürümeli

Bu genel diyet esaslarını göz önünde bulundurmanız dileigyle.. Sağlık ve afiyetle..