Facebook’ta Kim Kimi Etkiliyor?

Fikirler ve ürün önerileri söz konusu olduğunda Facebook’ta kim kimi etkiliyor? Kim daha çok söz sahibi?

Bu çalışma sınırlı çünkü tek bir ürün değerlendirilmiş. Öyle olsa bile bir fikir vermesi açısından önemli sonuçlar bulgulamış.

Çalışmanın sonucunda erkeklerin genelde daha nüfuzlu olduğu ortaya çıkarılmış. Aynı zamanda genç kullanıcıların ve evli çiftlerin önerilere daha serin baktığı gözlemlenmiş.

Bu çalışmaya 1,3 milyon Facebook kullanıcısı dahil edilmiş. Toplam 7.730 Facebook kullanıcısı, araştırmacılar tarafından tayin edilen bir uygulama kullanarak filmleri ve Hollywood oyuncularını değerlendirmiş.

Kullanıcı ne zaman bir değerlendirmede bulunursa, Facebook kullanıcının arkadaşlarına email göndererek haber vermiş ve uygulamayı da tanıtmış.

Araştırmacılar sonuçlara bakarak kimin kimi daha çok etkilyebildiğini ortaya çıkarmış. Ancak bu Facebook uygulaması genel olarak pek ilgi çekmemiş. Kullanıcı değerlendirmeleri hakkında toplam 42 bin arkadaş email aldığı halde sadece 976 tanesi uygulamayı merak ederek daha çok bilgi edinmek istemiş.

Çalışma sonuçlarına göre kadınlar, kadınlar üzerinde değil de erkekler üzerinde daha etkili. Ek olarak 30 yaş ve üzeri kullanıcılar gençlere göre daha hatırı sayılır durumda.

Çalışmayı raporlaştıran Sinan Aral Facebook’ta çalışıyor ve aynı zamanda New York Üniversitesinde akademisyen. Sonuçları halka sunarken bir uyarıda bulunmuş ve daha kapsamlı bir çalışma ile daha açık ve net sonuçlar bulunabileceğini söylemiş. Bunun nedeni en başta belirttiğim gibi çalışmanın bir tek ürün üzerinde yoğunlaşmış olması.

Sinan Aral böyle bir projenin gelecekte sağlık içerikli ve siyasi kampanyalara ilgi arttırmak için kullanılabileceğini vurguluyor. Ve ekliyor “Kompütür uygulama reklamcıları bu çalışmanın sonuncuna bakarak kimlerin duyarlı olduğunu, kimlerin kolay karar verebildiğini, kimlerin daha etkin ve söz sahibi olduğunu anlayabilir.”

Şimdiye kadar hep merak ettiğiniz sorunun cevabını aldınız mı? Facebook’ta en çok kim kimi etkiliyormuş?

Facebook ile ilgili bir başka çalışma:  Facebook Bağımlılık Ölçeği