Koli Basili

Koli basili birkaç yerde korku yarattı!

Koli basili: Kalın bağırsakta enfeksiyona neden olan bakteridir (e-coli, ekoli, veya e-koli olarak da bilinir)

ABD’de koli basili enfeksiyonu vakalarının halk sağlığını tehdit etmemesi için değişik uygulamalar vardır.  Ayrıca yeni vakalar görülecek olursa halka hatırlatma yapmak için tavsiye verici yayınlarla uyarılarda bulunulur. Bazı durumlarda enfeksiyonun nereden geldiği ve nasıl bulaştığı dedektif çalışması gerektirir. En son baş gösteren koli basili enfeksiyonunun nasıl başladığı ve yayıldığı henüz açıklığa kavuşmadı. Bu nedenle halk sağlığı yetkilileri halkı birkaç konuda çok dikkatli olmaya davet ediyor.

  • Meyve ve sebze alışverişinde çok seçici olunması öneriliyor. Taze görünmeyen, buruşmuş, çürümüş ya da rengi değişmiş sebze ve meyvelerin satın alınmaması tavsiye ediliyor. Hazır kesilmiş, doğranmış ürünlerin soğuk zincirinin bozulmadan sofraya getirilmesi gerekiyor. Yani markette buzdolabından çıkarıldıktan sonra evde hemen tüketilmeyecekse buzdolabında depolanması gerekiyor. Dışarıda bekleme süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı.
  • Sebze ve meyveleri iyice yıkamak sadece kabuğuyla yenen ürünler için geçerli değil, aynı zamanda kabuksuz yenenler için de gerekli ve önemli. Örneğin karpuz, kavun, portakal ya da mango kabuksuz yendiği halde yıkanması öneriliyor. Zamanından önce bozulmalarını önlemek için meyve ve sebzelerin yenmeden hemen önce yıkanması gerkir.
  • Marul ve lahana gibi yapraklı sebzelerin en dış yaprakları ayırıldıktan sonra yıkanması tavsiye ediliyor. Patates gibi sert yüzeyli sebzelerin fırça veya bulaşık süngeriyle yıkanarak üzerindeki arazi artıklarının giderilmesi, daha sonra soyulup kullanılması öneriliyor.
  • Yemek yaparken kullanılan alanların sıkça temizlenmesi öneriliyor. Ayrıca kesme tahtası, bıçaklar ve soymak için kullanılan diğer aletlerin de sık sık yıkanması tavsiye ediliyor. Temizlik için sabun veya deterjan kullanılmalı. Yemek yapmaya başlamadan önce ellerin sabunlu suyla yıkanması gerekli. Sebze ve meyveleri doğradıktan sonra ellerin sabunlu suyla en az 20 saniye yıkanıp durulanması öneriliyor.
  • Ürünlerin alışverişte, poşetlerde ve buzdolabında uygun şekilde tasnif edilmesi de önemli. Örneğin taze sebze ve meyvelerin,  çiğ et, tavuk ve deniz ürününden ayrı tutulması gerekli. Pişirilmek üzere donu çözdürülmüş etler zamanında pişirilmemişse kullanılmadan atılmalıdır. Bunların içine çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri giriyor. Oda ısısında bir süre tutulmuş yumurtanın yenmesi sağlığa zararlı olacağı için kullanılmadan atılması gerekir. Etler için kullanılan kesme tahtası sabunlu suda yıkanıp durulandıktan sonra sebze ve meyveler  için kullanılmalıdır.
  • Kesilmiş, soyulmuş veya pişirilmiş bütün ürünlerin iki saat içinde buzdolabına yerleştirilmesi gerekli. Belirli bir süre dışarıda kalan yiyecekler bakteri üretmeye başlayacağı için gıda kaynaklı hastalıkların koli basili enfeksiyonu oluşmasına neden olabilir.

Değişik yerlerde görülen koli basili enfeksiyonu şimdilik kontrol altında ama böyle bir salgın her ortamda görülebilir. Bu nedenle yukarıda tavsiye edilen hususlara özen gösterilmesi birey ve halk sağlığı için önemlidir.

Koli Basili (e-coli, ekoli, e-koli veya Escherichia coli) içerikli diğer yazılarım:

Sandy Fırtınasının Ardından New York Fare Kaynıyor

Telefonla Virüs Avı

Evcil Hayvanlar Size Neler Verir?

Felaket Sonrası Bulaşıcı Hastalık Riski