Nargile Salonları Kapanıyor

Kanada’nın bazı yerlerinde nargile salonlarının kapanması öngörülüyor.

Kanada’da barlarda, nargile salonlarında ve halka açık diğer yerlerde gerçek tütünlü nargile kullanmak çoktandır yasak. Son zamanlarda yasaklanmaya çalışılan çeşit meyve aromalı ve bitkisel (herbal) olanlar. Nargilede tütün yoksa zararsızdır diye düşünmüş olabilirsiniz.. Bitkisel bir karışım içeren, tütünsüz nargilelerin de halk sağlığına tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Nargile salonu sahipleri nargilede tütün bulunmadığını söylese de halk sağlığı görevlileri dumanın pasif içicilik olduğunu savunuyor.

Çoğu İranlı olan nargile dükkanı sahipleri bu değişikliklerden çok rahatsız. Nargilede tütün değil bitkisel karışım kullandıklarını söylüyor. Nargile içmek kültürel ve sosyal bir aktivite olduğu için yasaklanmasının üzücü olduğunu vurguluyor.

Kanada’da birçok nargile dükkanı var. Barların ve salonların nargile için ruhsat alması gerekmediğinden, kaç tane nargile dükkanı olduğunu bilmek mümkün değil. Nargile alışkanlığının gençler arasında hızla arttığı ve bunun tütün içiciliğine teşvik eden bir unsur olduğu da düşünülüyor. Ayrıca tütünsüz nargile sunduğunu söyleyen dükkanlara teftişe gitmek için yeterli insan gücü olmadığından salonların kurallara uyup uymadığı tespit edilemiyor.

Belki de Kanada sağlıkçıları yeterince teftiş edemedikleri için çareyi nargile salonlarını kapatmakta buldu!

Son zamanlarda hızla artan nargile alışkanlığının, sosyalleşmeyi ve stresten arınmayı teşvik ettiği söylense de, dumanın etraftakilere verdiği zarar göz önüne alındığında eksiler artılardan fazla!  Maksat sadece pasif içenleri korumak değil, nargile kullanıcılarını da zarardan korumak.

Kanada’dan sonra sıra başka ülkelere mesela Türkiye’deki nargile dükkanlarının kapatılmasına gelebilir.