Geciken Annelik

Sağlık sorunları nedeniyle geciken annelik 40’lı yaşların sonlarına doğru bile gelebiliyor.

Missouri’de bir operatör kanser tedavisi sırasında kadından alınan yumurtalıkları muhafaza ederek daha sonra kullanılabileceğini kanıtladı. Erken yaşlarda menopoza giren kadınlar için de bu yöntemin uygulanabileceği açıklandı.

Kısaca, genç yumurtalık dokusu geç oluğunda bile nakledilirse üretkenliği ve menopozu ertelemek mümkün olabiliyor.

2007 yılında yumurtalıkları alınan 38 yaşında bir kadın, ikiz kardeşinden gelen yumurtalıkların nakli sayesınde hamile kaldı.  Missouri’li operatör, yumurtalığı alınmış 20 kadının bu yöntemle hamile kalabilidiğini açıkladı.   Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği bu yöntemin ileri yaşlarda hamile kalmak isteyen kadınlara ümit verici bir gelişme olduğunu açıkladı.

Yumurtalık dokusu nakledilen kadında regl ve üreme fonksiyonları düzene girebilyor. Böyle bir yöntemin menopozu ertelemek ve semptomlarını azaltmak için bile kullanılabileceği de açıklandı.

Genç yaşta kariyer için uğraşmak, geç yaşlarda anne olmak isteyen kadınları sevindirecek olan bu haber tartışmalara da yol açabilir.

Bir soru: Kadında üreme organlarıyla ilgili sağlık sorunu olmadığı halde,  hamileliği kariyer için ertelemişse,  geciken annelik  manalı mı?

 

 

2 thoughts on “Geciken Annelik”

  1. Elbetteki manalidir.Erkeklerin egemen oldugu yapilarda kadinlarin geleceklerini sansa birakmalari dogru degil. Böyle bir olanak gec yaslarda ´hanimefendilere umut veriyorsa ;dogrudur denenmelidir derim.

  2. Hamileliğin kariyer için ertelenmesi, geciken annelik manasızdır. Zira yeryüzündeki en büyük servet çocuktur. Çok çocuk çok servet demektir. kariyer gelip geçicidir ancak çocuk daimidir ve en buyuk gurur kaynağıdır. Bu duygunun yanında kariyerin lafı mı olur. Geç yaşta yaşanan anneliğin ömrüde haliye kısa olmakta, çocuk hayata tam manası ile atılamadan annesinin ömrü dolmaktadır.Demekki ” her şey zamanında “

Comments are closed.