Erken Yatarım Erken Kalkarım

Erken yatarım erken kalkarım.. ‘Bu sözler okul şarkılarında kaldı, artık geç yatıyorum’ diyorsanız bir kez daha düşünün!

Bilimsel bir çalışma sonuçlarına göre erken yatıp erken kalkanlar, gece boyunca uykusuz kalanlardan daha mutlu. Çalışma Toronto Üniverstesinde gerçekleştirildi ve sabahları erken uyananların hayata pozitif bakan şahıslar olduğunu bulguladı.

Sabah saatlerini yatakta uyuyarak geçirmek yerine, yataktan fırlayan ve işe güce bakanların daha sağlıklı ve mutlu olduğu açıklandı.

Genellikle erken uyananlar daha atik ve tetikte olan insanlar. Dolayısıyla erken uyananlar, sabahı yatakta geçirenlere kıyasla daha mutlular ve yüksek motivasyonlu kişiler.  Bunun açıklayıcı tek bir nedeni var: Erken kalkanlar bir gece önce yeterli uyku almış, dinç ve zinde uyanan kişiler..

Emotion dergisinin Mayıs sayısında yayınlanan bu çalışma, yaşları 17-38 ve 59-79 aralıklarında olan iki yetişkin grubunu inceledi. Her iki grup da uyku rutinleri, duygusal durum, genel sağlık ve günün en favori saatini açıklamalarının istendiği birer anket doldurdular.

Gençlerin sadece yüzde 7si sabah erken kalktığını bildirdi. Yetişkinlerin 60 yaş civarında artık erken yatıp erken kalkma alışkanlığı geliştirdiği biliniyor. Çalışmanın sonuçları da bu gerçeği doğruladı ve 59-79 yaş grubundakilerin yüzde 93’ünün erken uyanan şahıslardan oluştuğu anlaşıldı.

Yaşlılık ve uyku üzerine yapılan araştırmalara göre, yaşlıların erken uyanma alışkanlığı geliştirmelerinin nedeni beyinde oluşan farklı bir hormondan olabilirmiş. Yapılan bu çalışmada ise yaşlıların uyku rutinlerindeki değişiklik, erken kalkma alışkanlığı pozitif duygu durumu oluşturuyor.

Sabah saatlerini değil, öğleden sonra saatlerini tercih eden kişilerin “sosyal jet uyumsuzluğu” olduğu söyleniyor.

Bu kişilerin biyolojik saatlerinin sosyal hayatlarıyla uyum içinde olmadığı düşünülüyor. Bu kişiler erken kalkmakta güçlük çekiyor ve gün boyunca uykusuzluk hissediyorlar.

Gece geç yatanlar iş veya okul nedeniyle erken kalkmaya zorlanıyorlar. Yeterli uyku alamadıkları için daha az dikkatli, daha az gülümseyen, daha az enerjili insanlara dönüşüyorlar.

Bütün bu olumsuzluklar iyi uyku hijyeni ile düzeltilebilir diyen araştırmacılar, iyi uyku hijyenini yüksek kaliteli uyku alışkanlığı olarak tanımlıyorlar. Her gün aynı saatte uyuyan ve aynı saatte uyanan insanlar daha dinç ve zinde hissederler diyen uzmanlar iyi uyku hijyenine yardım edecek diğer etkenlerin yeterli egzersiz, yetereli uyku ve sınırlı kafein olduğunu da söylüyorlar.

Toronto’da yapılan uyku çalışmasının sonucu olarak “erken yatarım, erken kalkarım” diyenlerin daha mutlu olduğunu öğrendiniz. Seçim sizin!