Oruç Tutmak Prematüre Doğuma Neden Olur mu?

Yaygın inanışa göre 30 gün boyunca Ramazan orucu tutan hamile kadınların erken doğum (prematüre) yaptığı düşünülür.

Yapılan bir çalışmayla Ramazanda oruç tutan hamile kadınların 37inci haftadan önce yani prematüre doğum yapma oranının oruç tutmayanlardan fazla olmadığını ortaya çıkarıldı.

Lübnanlı araştırmacılar 201 oruçlu kadının doğum sonuçlarını, 201 oruç tutmayan hamilenin doğum sonuçlarıyla kıyasladı. Oruçlu kadın, oruç tutmayan kadına oranla ortalama olarak daha küçük çocuk doğurdu. Ancak prematüre doğumlarda farklılık görülmedi.

Beyrut Amerikan Üniversitesi Medikal Merkezinin kadın hasalıkları ve doğum profesörleri bu çalışmanın, türünün ilk örneği olduğunu söylüyor. Daha önceki çalışmalar yokluk ve kıtlık zamanında hamilelikleri ve doğumları incelemişti ama Ramazan gebeliklerini inceleyen böyle bir çalışma yapılmamıştı.

Her ne kadar çalışma sonuçları yeni yayınlanıyor olsa da, bu çalışma 2008’de yapılmıştı. O yıl Ramazan Eylül ayına denk geliyordu. Araştırmacılar Ağustos ayında oruç tutan ve tutmayan hamile kadınları çalışmaya davet ederek incelemelere başlamıştı. Katılımcı kadınlar üçüncü trimestre (son üç ay) hamileliklerindeydi. Kadınların sağlık durumu, bebeğin doğumuyla ilgili tüm detaylar, doğum tarihi, doğum saati ve bebeğin ağırlığı toplanan bilgiler arasındaydı.

Oruç tutan gruptan ve tutmanyanlar arasından toplam 21 kadın 37inci haftadan önce yani prematüre doğum yaptı ve iki grup arasında istatistiksel bir farklılık görülmedi.

Oruç tutan kadının bebeği ortalama 3 kilogram olarak dünyaya gelirken, oruç tutmayanların bebeği daha büyük (3.2 kilogram ve üzeri) doğdu.

Bu çalışmanın sonucuna göre oruç tutan kadının bebeği prematüre doğmasa da doğum kilosu beklenenin altındaydı. Araştırmacılar bu sonucu endişelendirici olarak nitelendirdiler. Ramazan süresince oruçlu kadın ortalama 1.6 kilogram kilo alıyor ki bu da oruç tutmayanların aldığı ortalama kilodan daha düşük (2.3 kilogram). Araştırmacılar düşük ağırlıkla doğan bebeklerin daha ileride kalp hastalıklarıyla ilgili sorunlar yaşadığını bildiriyor.

Ramazan orucunun ne zaman tutulduğuna ve hangi coğrafyada yaşandığına bağlı olarak 10 saatten 19 saate kadar aç kalma süresi içerebilir. Ayrıca değişik kültürlerde değişik geleneklere göre oruç açma, yemek yeme, sahurda beslenme durumlarına göre alınan kalori ve gıda değişeceği için oruçlu hamilenin beslenmesine ait bir genelleme yapmanın zor olduğu düşünülüyor.

Ramazanda oruç tutmak isteyen hamile kadınların kendi durumlarını ve şartlarını göz önünde bulundurarak karar vermesi tavsiye ediliyor.

Kısaca, Ramazanda oruç tutmayı tercih eden hamile kadınların prematüre doğum yapma oranı diğer kadınlardan yüksek çıkmadı ancak küçük bebek doğurma şansı daha fazla bulundu.