Yürüyüşleri İlginç Hale Getirmek


Katıldığım 4 Halk Sağlığı seminerinden en az birinde gündem maddesi olsun ya da olmasın yürüyüşün yararlarından bahsedilir. Çünkü yürüyüş bilinen en basit egzersizdir ve sürekli yapılırsa etkilidir.. Yalnız bazen sıkıcı hale dönüşebilir.

Yürüyüşleri nasıl ilginç hale getirbiliriz?

Egzersiz ve diyet uzmanları haftada en az 150 dakika yürüyüş tavsiye ediyor.  Yürüyüşün, eski inanışın aksine, tempolu olması da gerekmiyor. Arkadaşla konuşurken yapılan yürüyüş de egzersiz sayılıyor. İki sokak ötedeki fırına giderken yapılan 10 dakikalık yürüyüş de faydalı çünkü uzun vadede toplanarak iyi sonuç veriyor.

Yapılan her hareket sağlık adına kayda değer sayılıyor. Durum böyle olunca Halk Sağlığı uzmanları birkaç küçük ipucuyla yürüyüşleri daha zevkli hale getirebileceğimizi müjdeliyor!

  • İlginç yürüyüşler için şehrin daha önce gitmediğimiz, güvenli, bölgesi seçilebilir. Güneşin batışını yakalamaya çalışmak, yeni bir park bulmak, yürüyüş patikası keşfetmek, yeni bir alışveriş merkezi seçmek yürüyüşü ilginç hale getirebilir.
  • Verimli yürüyüşler için müzik dinlemek iyi bir yöntem olabilir çünkü müziğin tempolu egzersize büyülü bir katkısı vardır! Köpeği olanlar köpekle yürüyüş yapabilir ki bu da bir taşta iki kuş vurmaktır! Yürüyüş sırasında yapılması gereken telefon konuşmaları da yapılabilir ki bu da yürüyüşü verimli hale getirir.
  • Rutin yürüyüşler için buzdolabının üzerine asılacak bir takvime işaretler konulabilir. Her gün ne kadar mesafenin ne kadar sürede yüründüğü yazılırsa motivasyonu arttırır. Haftanın sonunda 150 dakikayı doldurunca, takvimde o haftayı dilediğimiz gibi karalayarak memnuniyetimizi bütün dünyaya gösterebiliriz.
  • Eğer pahalı yürüyüş ayakkabıları almışsak paranının boşa gitmesini istemeyeceğimiz için dindar bir çabayla yürümeliyiz. O ayakkabılar yürüyüşlerde ayağımızda paralanmalıdır!
  • Yürüyüşleri sosyal birlikteliklere döndürebiliriz. Bir arkadaşla, yan komşuyla veya çocuğun arkadaşının annesiyle birlikte yürürken hem sohbet olur hem hareket.
  • Yürüyebileceğimiz her yere yürümek iyi bir fikirdir. Araba ve toplu taşıma her zaman ikinci planda olmalıdır.
  • Asansöre binmek yerine merdivenleri tırmanmak da iyi bir fikir olabilir. Ofiste bir email atmak yerine yüzyüze konuşmak bir çözümse, oturduğumuz yerden email göndermek yerine kalkıp yürüyerek kalori yakılabilir.
  • Deniz kenarında veya traking yaparken elde bir değnek (sopa) ile yürümek işin içine hem oyun katar hem enerjiyi arttırır diyor uzmanlar.. Sokak köpeklerinden korur ve bu arada ekstra kalori yakmaya da neden olur. Dizi, sırtı ve kalçası ağrıyanlara da pozitif katkı sağladığı söyleniyor. Ayrıca elde sopa veya bastonla yapılan yürüyüşlerde alınan oksijenin normal yürüyüşlere göre yüzde 20 fazla oksijen almaya yaradığı da bulgulanmış.
  • Yürürken kolları ileri geri sallayarak üst bedeni de çalıştırmak gerekir. Nasıl göründüğünüzü düşünmenin sırası değil diyen uzmanlar, çekici görünmek için yeterli eğzersiz yapmaktan kaçınmamak gerektiğini vurguluyor. Spor yaparken değil, normal zamanda çekici görünmeyi öneriyorlar.
  • Otobüs durağında bile beklerken aşağı yukarı ileri geri yürüyerek hareketli kalmayı öneriyorlar.
  • Yaşlıların yüzme havuzuna veya kaplıcaya gitme şansları varsa, suyun içinde yürümeleri öneriliyor çünkü suda eklemlere baskı azalıyor. Yalnız doktordan izin almadan kendi kendilerine karar vermemelidirler.
  • Kendimize bir hedef seçmemiz öneriliyor. Örneğin “günde 10,000 adım atacağım“. Bu hedefe ulaşmak için uğraşmak hem zevkli hem de yaratıcılığımızı kamçılar.

Yürüyüş bilinen en basit egzersiz olabilir ama çabucak sıkıcı hale dönüşebilir. Engellemek için yaratıcılığımızı kullanmamız ve yeni yöntemler geliştirmemiz gerekir! Yürüyüşleri ilginç hale getirmenin yollarını bulmalıyız!