Organik Besinlerle İlgili Sürpriz Bulgular

Bu yazıyı okuyarak sürpriz olabilir ve daha sonra da organik besinlere para harcamayı kesebilirsiniz!

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan büyük bir çalışmanın sonuçları the Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlandı. Bulgular kısaca şunu söylüyor: Alışılagelmiş (konvensiyonel) besinlerle kıyaslandığında, organik gıdaların daha besleyici olduğu söylenemez!

Bütün bunların daha iyi anlaşılabilmesi için araştırmayı biraz anlatmak istiyorum:

Araştırmacılar 200 değişik çalışmayı incelemekle işe başladılar. Daha önceki çalışmalar daha önceden organik gıdalarla konvensiyonel gıdaları karşılaştırmıştı. Yani Stanford Üniversitesi, daha önceki çalışmaların ayrıntılarını gözden geçirirkenb meta analiz yaparak işe başladı. Bu çalışmalardan küçük bir bölümınde katılımcılar organik gıdadan alışılagelmiş gıdaya geçmişti (ya da tam tersi). Diğer çalışmalar değişik gıdaların besin değerlerini karşılaştırmıştı. Ötekilerindeyse daha farklı konular gözlemlenmişti. Çalışmalardan hiç biri 2 yıldan uzun sürmemişti.

Meta analiz sonuçları şunları ortaya çıkardı: Organik gıdaların konvensiyonel besin maddelerinden daha iyi olduğunu gösteren kuvvetli delil bulunamadı!

  • Organik ve alışılagelmiş yiyeceklerin besin değerleri arasında bir karşılaştırma yapıldığında belirgin bir farklılık bulunamamıştır!
  • Tek bir farklılık vardır ki o da organik gıdalarda diğerlerine göre yüzde 30 daha az pestisit (ilaç veya kimyasal madde) kullanılmıştır.
Gıda maddelerinin besin değerleri göz önünde bulundurulduğunda sebzelerin kendine ait özellikleri göze çarpar.

Sebze ve meyvelerin organik veya konvensiyonel olmaları besin değerlerine etki etmiyor.  Örneğin havuç aldığımızda hangi tohumdan geldiğine, nerede yetiştiğine, ne tür ilaçlama kullanıldığına, ne zaman toplandığına, yeterince olgun olup olmadığına veya iklime bağlı olarak beta keroten (A vitamini) oranı farklılık gösterebiliyor.  “Bu durumda havucun organik olup olmadığı, besin değerini doğrudan etkileyen bir faktör olmuyor.

Organik gıda tüketiminden vazgeçmeli miyiz?

Bu tamamen biz tüketicilere ait bir karardır. Organik yiyecekler, yiyeceğin besin değerinin ötesinde başka nedenlerden de tercih edilmektedir. Örneğin pestisit kullanımı minimuma indirilmiş yiyecek tüketmek isteyenler organik besin yemeye devam edecektir. Ancak Organik yiyecekler, konvensiyonel yiyeceklerden daha değerlidir, besin değeri daha yüksektir” diye düşünüyorsanız, bu çalışmanın sonuçlarından sonra bir kez daha değerlendirmekte fayda olabilir.

Siz de benim gibi çalışmanın sonuçlarını okuyunca sürpriz de oldunuz mu? Organik besinlerle ilgili sürpriz bulgulardan sonra organik yiyeceklere para harcamaya devam edecek misiniz?

 

One thought on “Organik Besinlerle İlgili Sürpriz Bulgular”

Comments are closed.