Depresyona Karşı Omega-3


Birçok bilimsel çalışmanın sonucuna göre omega-3 yağ asitleri, şizofren, Alzheimer ve hatta depresyon gibi mental dezorderleri (akli sorunları) engelleyebiliyor.

2008 yılında yapılan bir çalışma EPA adı verilen omega-3 bileşiklerinden oluşan bir ilacın antidepresan olarak etki gösterdiğini ve 8 haftada depresyon semptomlarını yüzde 80 oranında azalttığını bulgulamıştı.

2012 yılında yapılan bir çalışma ise yiyeceklerde omega 3 eksikliğinin hafıza kaybına ve hızlı beyin yaşlanmasına neden olduğunu bulguladı.

Omega-3 kısaca ‘beynin merkezi sinir sisteminin yapı taşı’ olarak özetlenebilir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri iltihaplanmalara karşı koruyucu olarak da bilinir. Yaşlılıkla birlikte stresin artması sonucu hastalanmalar kolaylaşır. Bu durumda beyin de dahil olmak üzere vücutta enflamasyonlar görülebilir. Enflamasyonlar beyin dokusunu tahrip ederken sinir nöronları arasında sinyal alışverişini engeller. Çalışma sonuclarına göre bolca omega-3 ihtiva eden bir diyet, 45 yaş ve üzeri için böyle tehlikeleri bertaraf eder ve depresyona karşı korur.

Birçok araştırmanın sonucuna göre depresif kişilerin bünyesinde yetersiz omega-3 bulunur. Durum böyle olunca beyin sinirlerinde oluşan sinyal kesiklikleri nedeniyle yeterli serotonin salgılanmaz ve ruhsal bozukluklar oluşur.

Ne yapmalıyız?

Öncelikle besinleri, mineral ve vitaminleri günlük diyetimizden almamız öneriliyor. Bunun için bolca balık, özellikle ton balığı, somon, ceviz ve keten tohumu tüketmek tavsiye ediliyor. Eğer günlük besinlerimiz omega-3 açısından zengin değilse, destekleyici haplar kulanılabilir. Omega-3 içeren takviye haplar kullanılacaksa DHA ve EPA değerleri en yüksek olan markanın tercih edilmesi de öneriler arasında.

Öyleyse depresyona karşı omega-3 yağ asitli yiyecekleri daha çok tüketelim!

 

İki kişi için sarmısaklı somon tarifi:

İki parça somon filetosu

İki domates

İki çorba kaşığı zeytinyağı

Bir çay kaşığı kırmızı toz biber

Bir çay kaşığı kekik

4 diş sarmısak

Ezilmiş sarımsak ve kekik, zeytinyağı ile karıştırılır. Bu karışım fırın tepsisine dizilmiş somon ve yarım domatesler üzerinde gezdirilir.  Üstten verilen işi ile 8-10 dakika pişirilir.  Fırınlarda üstten ısıtma sırasında sıcaklık derecesi ayarlamaz çünkü üssten ısıtma otomatik olarak en yüksek ısıda pişirir. O nedenle balıklar fırında 8 dakika kaldıktan sonra göz gezdirmeli, pişmiş görünüyorlarsa [ilk baştaki pembelik yok olurp, daha açık ve donuk bir renk almışsa] çıkarılmalıdır. Her fırın kendine özgü özellikler gösterir ve bu çoğu kez coğrafi konuma göre de değişir. O nedenle fırınınıza koyduğunuz yiyeceğe periyodik olarak bakmak iyi fikir olabilir.

Omega 3 ile ilgili diğer yazılar: 

Akdeniz Diyeti

Cevizli Ispanak Salatası

Malatyalı Ustadan Somonlu Börek

Depresyona Karşı Balık

Süper Sağlıklı Sperm

Kan Şekeriniz Normalin Üzerinde mi?

 

 

2 thoughts on “Depresyona Karşı Omega-3”

  1. ne yapmalıyız!a yazılan

    “kenevir tohumu” yanlış yazılmış sanırım keten tohumu olacaktı zira kenevir yasal olmayan bir bitki

    1. Çok iyi yakalamışsınız! Süper! Hemen değiştirdim, teşekkür ederim..
      Siteme tekrar beklerim.
      Esenlikler,
      Fatoş

Comments are closed.