Sağlıklı Beyin ve Elastik Hafıza

Yaş ilerledikçe kafada duran gözlüğü aramak, anahtarların yerini unutmak, gibi hafıza sorunları oluşabilir. Bu tür sorunları önlemek, sağlıklı bir beyinle elastik bir hafızaya kavuşmak mümkündür!

Birçok insan yaşlanmayla birlikte unutkanlaşır. Ancak Harvard Tıp Fakültesinden uzmanlar bunu önlemenin yolları olduğunu muştuluyor!

Hafızayı güçlendirmek için yapılacaklar:

  • Anahtarları, gözlüğü, telefonu ve TV kumandasını hep aynı yere bırakmak, daha sonra bulmayı kolaylaştırır.
  • Günlük yaşamda biraz yavaşlamak öneriliyor. Yavaşlarken günlük aktivitelere dikkat edilmeli. Bu süreçte beynin hafıza sisteminin kalıcı bellek oluşturması kolaylaşıyor.
  • Kalabalık ortamlardan, gürültüden ve çoklugörevden uzak durulmalı çünkü bütün bunlar hızlı yaşantılarımızda hafıza kaybına neden oluyor.
  • Yeterli uyku uyumak ve stresten uzak durulmak öneriliyor.
  • Alınan ilaçların hafızaya zarar verebileceği ihtimalini gözden kaçırmamak da gerekiyor. Bu durumda yapılacak şey doktora danışmak ve böyle bir ihtimalin olup olmadığını öğrenmek.

Unutkanlık mı Alzheimer Hastalığı mı?

Hafızamız bize kim olduğumuzu hatırlatır. Etrafımızdakilere kendimizi anlatmaya yardımcı olur. Geçmişimizi, anlattığımız hikayelerle paylaşırız. Yaşla gelen hafıza kaybı kendimize ait bir çeşit kayıptır. Bu, bazıları için yaşamı etkileyecek boyutta bir kayıp olabilir. Evden markete gitmeyi, günlük işleri yapmayı, aile fertlerini, arkadaşları, kom’uaları hatırlayamamak günlük hayatı tam manasıyla yaşamayı engelleyen problemlerdir. Bu durumda yaşlanmayla gelen hafıza kaybı ürkütücü bir rahatsızlıktır.

Çoğu kez masum unutmalar Alzheimer hastalığı manasına gelmez. Ama unutmayalım ki yaş 50 olduktan sonra yeni şeyler öğrenmek ve hatırlamak zorlaşır. 50 yaşından itibaren hafızada değişiklikler görülemeye başlar.

Unutkanlık günlük yaşantıya zorluk ve külfet getiriyorsa, günlük işleri yapmaya engel olyorsa ciddi bir problem haline gelmiş olabilir.

Harvard Tıp, beynimizi nasıl daha sağlıklı tutabileceğimizi, hafızayı iyileştirmeyi ve yaşla gelen hafıza kaybını önlemeyi hedefleyen ipuçları da vermiş.

Bunların içinde en önemlisi beyin sağlığı için beden sağlığının önemini gözden kaçırmamak! Kalp hastalıklarından depresyona kadar birçok sağlık probleminin hafızayı etkilediği söyleniyor. Fiziksel olarak ve mental yönden sağlıklı olmak hafızayı iyileştirmek için verilebilecek en iyi reçete olarak biliniyor!  Sağlıklı beyin ve elastik bir hafıza için yapılması gereken şey belki de genel bir sağlık kontrolüyle işe başlamaktır! Egzersiz, belki günlük düzenli yürüyüşler, hayatımızın bir parçası haline gelmeli.. Beyin egzersizi de..

Alzheimer ile ilgili diğer yazılar:  

Alzheimer Hastalığından Kaçmak Mümkün mü?

Yeni Alzheimer İlacı

55 Yaş Üzeri Genç Erkekler

Obezite ve Beyin Faaliyetleri