Kadınlar Erkekleri Geçti

Kalp hastalıklarından ölümler söz konusu olduğunda kadınlar erkekleri geçti! ‘Kadınlar erkekleri geçti’ derken kalp hastalıklarından ölümleri kastetmemiş olmayı tercih ederdim..

Biliyorsunuz Şubat ayı kalp ayıdır! <3 <3 <3 Bu ayda kalp sorunları, kalp hastalıkları ve kalp kriziyle ilgili bilgiler dağıtılır ve halk bilinçlendirilmeye çalışılır. Özellikle son zamanlarda kadınlarda görülen kalp hastalıklarının erkeklere kıyasla artması nedeniyle bu yazıyı etrafınızdaki kadınlarla paylaşmanızı dilerim:

Kadınların kalp hastalıklarından ölme oranının tırmanışta olduğu bildiriliyor. Uzmanlar obezite ve diyabet yükselişine bakarak kadınlarda kalp rahatsızlıklarından ölümlerin artmakta olduğu görüşünde.

Geçmiş yıllarda uzmanlar ve hekimler kalp hastalıklarının nedeni olarak yüksek kolesterol ve tansiyonu gösterirken son yıllarda obezite büyük tehlike haline geldi.

Kardiyovasküler hastalıklar felç, damar hastalıkları ve kalp hastalıklarına neden olurken, kalbe giden damarlardaki daralmalar nedeniyle ölümlere neden oluyor.

Daha çok erkek rahatsızlığı olarak bilinen kalp hastalıklarının, kadınlar için büyük bir tehlike teşkil ettiği düşünülmüyordu. Bu nedenle kadınların kalp kontrollerinde dikkatten kaçtığı kanısı yaygın. Kadınlar da semptomlar göstermeye başlasa da henüz erkeklere oranla daha az intensif bakım görüyorlar.

Kadınlarda kalp hastalıklarını saptamak daha zor çünkü kadınlar semptomları küçümsüyor ve hazımsızlık gibi önemsiz bir sorun olduğunu düşünüyor. Ayrıca kadınlar gün boyunca temizlik, ev işleri, çocuk bakımı vs gibi konularda yoğun olarak çalıştıkları için kollarındaki yorgunluk hissini, üzerlerindeki ağırlığı, baş dönmesini, nefes daralmasını ve bulantıyı yorgunluğa bağlayıp üzerinde durmuyor.

Aynı zamanda hekimler de kadınların bu tür şikayetlerini endişe ve stres semptomları olarak görebiliyor ve üzerinde durmuyor.

Kalp krizinde tedavisel soğutma

Hergün Bir Avokado, Kalp Dostudur! Kötü Kolesterolü Düşürür

Erkeklerin kalp hastalıkları için taranmakta olduğu sağlık sisteminde henüz kadınlar için bu uygulama söz konusu değil. Oysa kadınlar meme kanseri ve rahim kanseri testlerinden geçirildiği gibi kalp rahatsızlıkları konusunda da rutin olarak kontrolden geçmeliler.

Uzmanlar kadınların 55, erkeklerinse 45 yaşından sonra rutin olarak kalp rahatsızlıkları kontrolünden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak bu genel bir kuraldır.  Uzman hekimler kimlerin hangi riskleri taşıyacağını bilerek hastalarını gereken testlerden daha erken geçirebilir.

‘Kadınlar erkekleri geçti’ derken kalp hastalıklarından ölümleri kastetmemiş olmayı yeğlerdim.