Obez Çocuklar da Mutlu mu?

Sorular: Obez çocuklar mutlu mudur? Obez çocuklar yaygın düşünceyle paralel olarak mutsuz mudur? Mutsuz çocuklar obez olma riski taşır mı?

Bu soruların cevabı Pediatrics dergisinde yayınlandı. Adelaide, Avustralya Kadın ve Çocuk Hastanesi araştırmacılarından Michael Gifford Sawyer yönetiminde yapılan bir çalışmada 4-5 yaşlarındaki çocukların Vücut Kitle İndeksi ölçümleri tespit edildi. Bu çocukların Vücut Kitle İndeksleri 2-3 yıl sonra tekrar ölçüldü. Ayrıca ebeveynlerden ve öğretmenlerden çocukların akıl ve ruh sağlığına ve yaşam kalitelerine ilişkin anket doldurmaları istendi.

Bir dizi hesaplamaların sonucunda şu çıkarımda bulunuldu: 4-5 yaşındayken yüksek Vücut Kitle İndeksi olan çocuklar  (aşırı kilolu veya obez), 8-9 yaşlarına geldiklerinde obez olmayanlara oranla yüzde 15-20 fazla sosyal ve duygusal sorunlar yaşamaktadırlar.

Bu konuda daha önceden yapılan çalışmalar olsa da obezlik mi mutsuzluktan beslenir, mutsuzluk mu obezliği çağırır sorusu araştırmacıları cevapsız bırakmaktadır. Birçok araştırmacı her ikisinin de etkin olabileceğini düşünmektedir. Ancak şurası da bir gerçektir ki kilolu veya obez oldukları için alay konusu olan çocuklar diğerlerine oranla daha mutsuz ve depresif olabilirler.

Obezite çocuk üzerinde psikolojik etkisinden başka fiziksel sağlık riskleri doğurduğu da bilinen bir gerçektir. 5 yaş itibariyle obezlik oldukça kritik bir dönemi işaret etmektedir. Bu yaşta anaokuluna (artık 4+4+4 nedeniyle ilkokula) giden çocuk gelecek birkaç yılda da obezse sağlık sorunları ilkokul sırasında başlayacaktır.

Obezlik uyku apnesi, karaciğer hastalıkları, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara yol açabilir. Kalp hastalıkları, safra  taşı, astım, ve kızlarda adet sorunları da obezlikle ilgilidir.

Ne yapılabilir?

  • Fazla kilolu veya obez çocuk diğerlerinden ayrı tutulmamalıdır. Aile içinde yaşam değişikliğine gidilmelidir. İşe küçük değişikliklerle başlanabilir. TV açıkken yemek yiyen çocuklar diğerlerine oranla daha fazla yemek tüketmektedirler. Bu nedenle yemek yerken TV kapatılabilir. Yemekte şekerli içecekler yerine su tüketilebilir.
  • Aile ortak bir amaç etrafında birleşebilir. Örneğin haftada bir kere belirli bir uzaklığı hep birlikte yürümek, ya da okul sonrası açlık yatıştırmak için yenilen kraker, kurabiye, çips gibi kırıntıların sağlıklı ürünlerle (meyve, sebze, yoğurt gibi) değiştirilmesi.
  • Başarıyı kutlamak şevk verir. Kilo vermeye uğraşan çocuk başarılıdır! Çocuğu bir tiyatro oyununa götürerek, ya da sevdiği bir aktiviteye katılmasını sağlayarak ödül verilebilir.
  • Bütün dikkati çocuğun görünüşüne vermek yerine yaşam değişikliklerini göz önünde bulundurmalıdır. Obezlik birkaç haftada çözülecek bir sorun olmadığından hayatın içine adapte edilmiş sağlıklı değişikliklerle yaşamayı öğrenmek ve sevmek gereklidir. Yalnız bu değişikliklere alışmak kolay olmayabilir. Aile içinde herkesin birbirine destek olması tek çaredir.
  • Sağlıklı yiyecekler ulaşılabilecek yerde bulundurulmalıdır. Buzdolabında meyve ve sebze bulundurulmalıdır. Dolaplarda yağlı, unlu, şekerli yiyecekler ve gazlı ve şekerli içecekler yerine sağlıklı seçenekler yer almalıdır.
  • Hızlı yemek tüketimi yerine evde, yavaş ve sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Özellikle ailenin hep birlikte oturarak yediği yemeklerde sağlıklı yiyecekler aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Haftanın belirli günlerinde fiziksel aktiviteler yapılabilir. Örneğin yürüyüş, top oyunları, bisiklet, vs.
  • TV ve bilgisayar önünde geçen zaman makul ölçülerde kısaltılmalıdır. Çocukların yatak odasında TV veya bilgisayar bulundurulmamalıdır.

Peki cevap ne? Obese Çocuklar da Mutlu mu? Evet tabi ki obez çocuklar da mutlu, yeter ki sorunun nasıl ele alınacağını bilelim!

Obezite ile ilgili diğer yazılar:

Hareketsiz Bir Kuşak
Yetersiz Uyku Obezite Tetikçisi
Obezite ve Beyin Faaliyetleri