Hamilelikte Yüksek Tansiyon ve Bebeğin IQ Seviyesi


Ekim ayının 4’ünde Nöroloji dergisinin online sayısında bir makale yayınlandı. Bu makale hamileliğini yüksek tansiyonla geçiren kadınların çocuklarının düşük IQ seviyesine sahip bireyler olduğundan bahsediyordu.

Bu çalışma Finlandiya’da Helsinki Üniversitesinde gerçekleştirilmiş.

Makalede kısaca şunlar söyleniyordu:

Yüksek tansiyon -genel olarak- gebeliklerin yüzde 10unda görülür ve ana rahmindeki bebeği etkiler.  Çalışma sonuçlarına göre çocuklukta, gençlikte, yetişkinlikte ve ihtiyarlıkta bile “yıllar öncenin ana rahmi atmosferinin” önemi oldukça büyük! Çünkü yetişkinlikte ve yaşlılıkta düşünce ve zihinsel faaliyetlerin gerilemesi ana karnındaki çevrenin devamlılığı olabilir!!

Buna en belirgin delil, beyinin ve beyne ait gelişmelerin en önemli kısmı bebek henüz ana rahmindeyken gerçekleşmektedir.

Finlandiya çalışması alışılmışın dışında bir araştırma zira bu çalışmaya 1934 yılında başlanmış. 1934 ile 1944 yılları arasında 398 katılımcının anne karnında yüksek tansiyona maruz kalıp kalmadığı tespit edilmiş. Katılımcılar 20 yaşına geldiğinde düşünce maharetleri ve zihinsel fonksiyonları testten geçirilmiş. Bu insanlar aynı testlere 69 yaşında da girmişler. Test konseptleri; matematiksel düşünme, sözel, görsel ve analitik ilinti kurabilme becerisi ve konuşma maharetlerini içeriyor.

Annesi yüksek tansiyonlu olanların testlerden aldığı puanların daha düşük olarak tespit edildi ama anne rahminde yüksek tansiyona maruz kalmayanların test sonuçları daha yüksek çıktı.  Bu sonuçlar matematiksel düşünme gibi konularda daha belirgindi.

Hamilelikte yüksek(ya da gebelikte hipertansiyon) tansiyon nasıl önlenir?
  • Hamilelikten önce kan basıncını bilmek gerekir. Yüksek kan basıncı olan kadınlar hamilelik sırasında büyük ihtimalle hipertansiyon (yüksek tansiyon) sorunu yaşayacaktır.
  • Tuz, günlük diyetten azaltılmalı ya da tamamen çıkarılmalıdır. Tuz kan basıncını arttırır. Aslında uzmanlar yetişkinlerin (genelde) günlük tuz kullanma miktarının 1 çay kasığını geçmemesi gerektiğini söylüyor. Tabi marketten alınmış, tuzlu yiyecekler de göz önünde bulundurulmalı.
  • Hamilelik sırasında sağlıklı kiloların korunmasına dikkat edilmeli.
  • Hamilelik sırasında alınması gereken reçeteli veya reçetesiz ilaçların kan basıncını yükseltmemesine dikkat edilmeli.
  • Kan basıncı sürekli yüksek olanların doktorla konuşması ve kontrol altına alınmasını sağlaması gerekir. Bunun için anne adaylarının gebelikten önce ve gebelik sırasında doktorla iletişim halinde olmalıdırlar.
  • Gebelikten önce kan basıncının kontrol altında tutulması çok önemli çünkü yeni yöntemler, yeni ilaçlar ve tedavi uygulamaları ve belki deneme/yanılma metodlari  9 aylık süreçte yapılacak birşey değil! Öncede çözülmeli ki 9 aylık zaman dilimi anne ve bebek için sorunsuz olsun.

Kısacası hamile kalmayı düşünen kadınların doktorlarıyla iletişim halinde olmaları ve kan basıncına dikkat etmeleri gerekir. Eğer sorun varsa hamilelıkten önce çözülür, hamilelik sırasında da kontrollere devam edilir. Bu sayede hamilelikte olabilecek yüksek tansiyon ve dolayısıyla problem olabilecek sorunlar (IQ seviyesi gibi) kontrola altına alınır.annenin tansiyonu ve bebek