Çocuğunuz Yeterli Uyku Uyuyor mu?


 

Yeterli uyku uyuyan çocuk okulda daha başarılı olurken davranışlarında iyileşme gözleniyor.

Bu sonuçlar Kanada’da yapılan bir uyku çalışmasının sonuçlarıdır. Çocuğun her gün ‘27 dakika daha fazla’ uyuması, okulda davranışsal açıdan değişiklikler yapıyor. Biraz fazla uyuyan çocuk okulda daha canlı ve enerjik oluyor ve daha az impulsif (tepkisel) hareketlerde bulunuyor.

Araştırmaya katılan, yaşları 7-11 arasında değişen, sağlıklı ve normal çocuklar günde bir saat az uyumakla daha yorgun, tepkisel ve olumsuz davranışa yatkın hareketler sergiliyor.  Böyle çocuklar en ufak olaylar karşısında ya ağlamaya ya da kavgaya hazır görünüyor.

Araştırmacılar yeterli ve verimli uykunun çok önemli olduğunu söylüyor. İyi uyku uyuyan çocuk hem akademik konularda hem de okulda diğer aktivitelerde daha ayık ve uyanık oluyor.

Daha önce yapılan araştırmalar genelde gözlemlere dayandırılmış, iyi uykuyla okulda iyi notlar arasında korelasyon bulan çalışmalardı. Ayrıca az uykunun çocuklarda ve gençlerde yarattığı psikolojik olumsuzluklar da bulgulanmıştı.

Araştırmacılar yaşları 10-11 olan oğlan çocuklarının yüzde 43’ünde yetersiz uyku nedeniyle oluşan sorunlar bulgularken, genel çocuk nüfusunun neredeyse üçte ikisinin akşam 9’dan önce uykuya gitmediğini düşünüyor.

Peki çocuğunuz yeterli uyku alıyor mu?

İlköğretime devam eden çocukların günde 10-11 saat uyku alması öneriliyor. Eğer çocuk arabada, otobüste veya TV seyrederken uyuyakalıyorsa, demektir ki çocuğunuz yeterli uyku alamıyor.

Çocukların yeterli uyku uyuması için neler yapmalı?

  • Çocuğun, uygun ve makul bir saatte yatağa gitmesi sağlanmalı.
  • Uykudan yaklaşık yarım saat önce elektronik aygıtları, televizyonu ve bilgisayarı kapanmalı.
  • Hafta sonu da dahil, cocuğun hergün aşağı yukarı aynı saatlerde uykuya gitmesi sağlanmalı.
  • Anababalar da çocuğa rol model olmak için hergün aynı saatte uykuya gitmeli.

Araştırmacılar uykunun yeterli ve dengeli beslenme gibi önemli bir unsur olduğunu söylüyor.  “Okul çocuğu için uyku hayattaki diğer önemli şeyler kadar gereklidir ve çocuklar küçük yaştan itibaren düzenli uykuya alıştırılmalıdır” diyorlar.

Ayrıca ilkokul çağına gelene kadar belirli bir uyku duzeni geliştirmemiş çocukların 10-12 yaşlarından itibaren obez olma olasılığı da artıyor. Bu nedenle çocuğun zamanında yatağa gitmesi ve yeterlli uyku alması sağlık açısından çok önemlidir.

ayakta uyuyan çocuk