Kadın ve Erkek Arasında Arkadaşlık Olamaz


 

Şimdiye kadar birçok kere tartışılmış antik bir soruya bilimsel ışık tutuldu ve “Kadın ve erkek arkadaş olabilir mi?” sorusu adeta laboratuar ortamında yeniden soruldu!

Peki sizin yanıtınız nedir? “Olabilir” mi dersiniz? “Olamaz” mı? Yoksa “Olabilir ama uzun ömürlü olamaz” diyenlerden misiniz?

Harvard Üniversitesinde psikoloji doktorası yapan bir öğrencinin yaptığı çalışmanın hipotezi “Kadın ve erkek arasında arkadaşlık olamaz” şeklindeydi ve bunu ispatlamak için deneyler yaptı.

Erkek ve kadın arasındaki yakınlık, taraflar açısından arkadaşlık olarak düşünülse de işin derinlerine inildiğinde cinsiyetlerin farklı şeyler düşündüğü anlaşıldı.

Bu sonuca nasıl varıldı?

Araştırmacılar 88 çifte sorular sordular. Gay veya lezbiyen olmayan çiftler seçildi. Her iki cins de sadece arkadaş olduklarını, aralarında arkadaşlığın ötesinde hiç bir duygu olmadığını belirttiler. Araştırmacılar çiftlere özel sorular soracaklarını ve bunun kendi aralarında kalacağını anlatarak işe başladılar. Yani çalışma sonunda kadın ve erkek birbiri hakkında ne düşündüğü hiç bir şekilde hiç bir yerde tekrarlanmayacaktı. Bunun da ötesinde iki arkadaşa, deney bittikten sonra bu konuda konuşmamaları tembih edildi. Yani çiftler, kendilerine sorulan soruları daha sonra bir araya geldiklerinde konuşmayacaklarına söz verdiler.

Mahremiyet sağlandıktan sonra kadın bir odaya, erkek başka bir odaya alınarak birçok soru soruldu. Sorulardan bir tanesi: Arkadaşına romantik anlamda duygular besliyor musun?  Unutmayın! Bu çiftler aralarında sadece ve sadece arkadaşlık olduğunu iddia eden çiftlerdir.

Çalışmanın sonucunda neler bulundu?

Araştırmacılar kadının ve erkeğin arkadaş olduğu karşı cins için çok değişik şeyler düşündüğünü ortaya çıkardı.

Erkekler kadının kendilerini çekici bulduğunu düşünüyorlar! Yani “biz sadece arkadaşız” diyen erkek, arkadaşı olan kadının kendisiyle ilgilendiğini düşünüyor.

Erkekler kadın arkadaşları tarafından cazip bulunduklarını düşünüyorlar (aslında buna inanıyorlar).Yani erkekler kafalarında “biz arkadaşız ama yine de o bir kadın ve beni çekici buluyor, beğeniyor” diye düşünüyor. Kısaca erkek kendi kafasından geçen düşüncenin, kadının kafasında da olduğunu varsayıyor. Sadece arkadaşız dediği dişiye aslında romantik ilgisi olan erkek, aynı duyguların kadında da olacağını düşünüyor ve buna kendini inandırıyor. Bu düşünce tehlikeli bile olabilir. Erkek, kadın arkadaşının kendisini çekici bulduğunu düşünerek hamle yapabilir! Kadın böyle bir durumda sürpriz olur!

Neden?

Kadınlar genelde “ben bu adamla arkadaşım” diyorsa o kişiye romantik ilgisi olmuyor. O kişiyi romantik ve cinsel anlamda beğenmiyor ve hiç ilgisini çekmiyor. Kısacası kadınlar genelde yakın erkek arkadaşlarını gerçekten arkadaş olarak görüyor ve başka bir manada onları tahayyül etmiyorlar. Kadınlar bu düşüncenin, erkeğe de ait olduğunu sanıyor. Yani kadın “bu adam benim arkadaşım, aramızda hiç birşey yok” derken çok ciddidir ve erkeğin de aynı şekilde düşündüğünü sanmaktadır.

Sonuçta erkekler kadınla arkadaşlıklarında bir çekim olduğunu düşünüyor ve bunu gözlerinde büyütüyorlar. Kadınlar ise erkekle arkadaşlıkta aradaki çekimin iki insan arasında olabilecek herhangi bir çekimden fazla olmadığını düşünüyor ve pek önemsemiyorlar.

Çalışmanın sonucu:

Kadınlarla kıyaslandığında erkeklerin kafasındaki düşünce şu: “kadın ve erkek arkadaş olamaz, arkadaş olarak başlar ama öyle kalamaz!” Bu durumda kadın ve erkek arkadaşlıklarının geleceği pek parlak olmayabilir. İstisnalar olsa da çalışmanın sonuçlarına bakılarak böyle bir genellemeye gidilebilir.

Araştırmacıların çalışma sonunda tekrar sorduğu soru: Bu durumda kadın ve erkek arkadaş kalabilir mi?

Cevap:

Eğer hepimiz kadınlar gibi düşünürsek, kesinlikle evet.

Eğer hepimiz erkekler gibi düşünürsek, kesinlikle hayır (dünya nüfusu birden katbekat artar!)

Peki siz ne düşünüyorsunuz? “Kadın ve erkek arasında arkadaşlık olamaz” diyenlerden misiniz?

5 thoughts on “Kadın ve Erkek Arasında Arkadaşlık Olamaz”

  1. Merhaba Fatoş Hanım,

    Harvard’da yapılan çalışmayı bulamadım da kaynak verebilir misiniz?

  2. Duyguların önemsizleştiği çağda (orta ve üstündeki yaşlarda) veya IRKLAR arasında cazibe bulunmayan durum veya coğrafyalarda ARKADAŞLIK duygusunun cinsellik karşısında daha ağır basacağına inanıyorum.

  3. Ben bu yaygın anlayışı kendi kişisel deneyimlerimle çok gençken gördüm sanıyorum; o nedenle genellenenler arasında olmamayı yeğledim. Şimdiye kadar cinselliği ve cinsini düşünmeksizin arkadaş kaldığım 3 bayan arkadaşım ve 2 de gerçek dostum oldu. Ne var ki, cinsel dürtülerin dayanılmaz baskısı yüzünden çoğu karşıt cinslerin aseksüel arkadaşlıklar kurabilmeleri çoğunlukla mümkün olamıyor sonucuna katılmamak da abes olur sanıyorum. Teşekkür ederim bu aydınlatıcı ve farklı bildiriminiz için Fatoş Hanım. Eh, bizim de dostluğumuz bu araştırma sonucuna ters düşüyor zaten. İyi ki varsınız. Selamla, sevgiyle, derin saygıyla… MS 🙂

  4. Bu incelemeyi paylaştığınız için teşekkur ederim.Bir bayan olarak,yaşantım boyunca işim gereği bir çok erkek arkadaşım oldu.Gerçek anlamda dostluktan öteye geçmediler.Ancak durum erkekler açısından farklı olabilir.Yazıya katılıyorum.

Comments are closed.