Makyaj Malzemeleri Erken Menopoza Neden Olabilir mi?



San Diego’da yapılan Üreme Tıbbı Derneği’nin konferansında kadınların erken menopoza girmesi konusu gündemdeydi. Sebep olarak hergün kullanılan makyaj malzemeleri gibi ürünler gösterildi.

Missouri’de bulunan Washington Üniversitesi’nin çalışma sonuçlarına göre plastikte, kozmetiklerde ve yiyecek paketlerinde bulunan ftalatlar (kimyasal madde grubu), kadınların üreme sistemi ve yumurtalıklarında yarattığı olumsuzluklar nedeniyle erken menopoza neden oluyor. Ftalat denilen kimyasal maddelerin kanser, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklara neden olduğu zaten biliniyor. Ftalat maddesine uzun süre maruz kalan kadınların erken menapoz olasılığı diğerlerine göre 2.5 kez fazla. Bazı durumlarda kadınların otuzlu yaşlarda bile menopoza girdiği biliniyor. Çalışma sırasında 5700 kadının idrarında ve kanında ftalat seviyesine bakıldı. Kanında yüksek seviyelerde ftalat çıkan kadınların diğer kadınlara göre 2.3 yıl daha erken menopoza girdiği bulgulandı.

Menopoz için ortalama yaş 51 olarak biliniyor. Yüksek dozda ftalat kimyasallarına maruz kalan kadınlar 49 yaşlarında menopoza girebileceği gibi, çok daha erken, 30lu yaşların ortalarında da girebiliyor.

Erken menopoz felç, kalp hastalıkları, kemik problemleri ve ölümcül beyin kanamaları gibi sorunlara yol açıyor.

Çalışma sonuçları neden bazı kadınların ftalatlara daha fazla maruz kaldığını açıklayamadı ama fazla makyaj yapan kadınlar, şişelenmiş su içenler, paketlenmiş yemek yiyenlerde daha yüksek oranlarda erken menopoz göıülüyor.

Araştırmacılar kadınların erken menopoz paniğine kapılmasını istemiyor zira ftalatlardan tamamen kurtulmak mümkün değil. Buna karşın makyaj malzemelerinin, şişelenmiş suyun ve paketlenmiş yiyeceklerin yüksek dozda kimyasal içermesi nedeniyle bu maddelerin kullanımında dikkatli olmanın yararıne değiniyorlar.

Bu arada kozmetik ürünlerin yaşam kalitesini arttırdığını iddia edenler de var!