Google Gözlüğüm Olsun İstiyorum


Buradan ilan ediyorum: Google gözlüğüm olsun istiyorum..

Time dergisi Google Glass (Google Gözlükleri) olarak bilinen, başlangıçta Proje Gözlüğü (Project Glass) olarak adlandırılan bilgisayarı yılın en iyi icadı seçti.

Google gözlüklerini bir süre önce ilk kez gördüğümde bilimkurgu filmlerinden ya da Görevimiz Tehlike’den bir sahne seyrediyormuş gibi hissetmiştim. İlgilenen herkes gibi ben de Internet’te gözlüğe ait detayları bir nefeste okumuştum. Google I/O konvensiyonunda “neredeyse piyasaya çıkacak haldeki son ürün” (hemen hemen son ürün) tanıtılarak kullanıcıların gözlüğü takmaları sağlandı. Böylece kullanıcılar gözün hemen kenarında bir arayüz gösteren bu gözlüğü ya da bilgisayarı deneme fırsatı buldular.

Başı aşağı yukarı sallamak suretiyle fotoğraf çekme imkanı veren gözlük aslında kafada asılı bir bilgisayardan başka birşey değil.

Kafada taşınan bu bilgisayar, gözle görülecek şekilde transperan bir camda arayüz gösteriyor. Kafa hareketleriyle ve gözün baktığı yöne göre (göz hareketleriyle) kumanda ediliyor. Kamera kullanıcının hangi gözü dominantsa (baskınsa) ona göre solda veya sağda olabiliyor.

Duymak için bir kulaklığı ve konuşmak için mikrofonu var. Bu sayede telefon konuşmaları mümkün oluyor ve bilgisayar yani gözlük konuşarak da kumanda ediliyor.

Gözlükteki kamera büyük boyutlu yazı ve bilgiyi okumak, yeri tespit etmek ve fotoğraf çekmek için dizayn edilmiş. Aynı zamanda video da çekmeye imkan tanıyor.

Bu gözlük 2014 yılında satın alınabilecek. Ama proto tip edisyon (bir bakıma ilk ve özel hali) 2013’de de elde edilebilecek.

Yalnız bütün bunlar gözlüğür son hali değil. Google çalışanları gözlüğü geliştirmeye devam ediyor. Etmesi de gerekli çünkü bu haliyle, siz de takdir edersiniz ki, akıllı telefondan farklı birşey yapmıyor. Belki fotoğraf çekme kapasitesi hayli yüksek fakat onun dışında bu gözluğün gerçekten çok çekici özelliklerinin olması gerekir ki yüzümüzde taşımak isteyelim; akıllı herhangi bir telefondan farkı olsun.

Bir de şu var tabi: Amerikan Hükümetinin Internet aktivitelerinin hepsine ulaşımı olduğunu bilerek gözlüğü kimler hangi sürelerde takar, neleri kayıt eder onu da göreceğiz.

Doğal olarak Google gözlüğündeki arayüz “hayat arayüzü” olacak, çünkü hayatı ondan doğru göreceğiz. Bilgileri depoya gözlükten doğru göndereceğiz. “Sam Amca’nın neleri ne kadar bilmesini istersin?” sorusu bence yersiz olmazdı!

Düşünce üretmek için bir iki şey (Google Future-Now çalışmalarından alnmıştır) :

Google CEO Eric Schmidt gelecekte hayatımızdaki değişikliklerin şunları içerebileceğini söylüyor:

  • REM uykusu bittiğinde (derin uyku sona erdiğinde) uyandıracak bir yatak.
  • Sürücüsü olmayan bir araba.
  • Yapay zekanın kullanıldığı bir edevat ki telefonlara cevap versin, toplantıları ayarlasın ve diğer günlük işleri planlasın.
  • Ağızdan alınarak yutulan mikro-robot damarları ve vücudu gezerek herşeyin yolunda olup olmadığını, hastalık başlagıcının söz konusu olup olmadığını haber versin.
  • Akşam partilere gidecek bir parti robotu (Sanırım Eric Schmidt bu robotu insanlık için değil sadece kendisi için istiyor. Bence kalsın, çünkü partilere ben kendim giderim, parti robotu bana kıyafetlerimi hazırlasın yeter!)

Son tahlilde ben Google gözlüğü istiyorum! Ama çok görevli yürütüm (multitasking) yapamayan insanlar için fazla cazip olmayabilir. Çok görevli yürütüm yapabilen insanların genel nüfusa yüzdesi de miniskül olsa gerek! Akıllı herşeyin icat edildiği günümüzde, 2014’te son hali satışa sunululacak olan Google gözlükten bir tane edinmek için sabırsızlanıyorum! NOT: 2013 Aralıkta satışa sunuldu! Henüz gelişim sürecinde.. Satın almak isteyenlerin 1500 dolar gibi bir bedel ödemeleri gerekiyor.

 

 

Yapay zeka ile ilgili birkaç şey daha..

Robot Kolla Kahve İçmek
Bilgisayarları Çocuklaştırmak
Yapay Zeka
Akıllı Halı İcat Edildi

2 thoughts on “Google Gözlüğüm Olsun İstiyorum”

  1. Peki Numaralı gözlük takanlar bu gözlüğü kullanabilecekler mi?

    1. Evet. Google halihazırda bu konuda çalışmalar ve denemeler yapıyor. Numaralı gözlük takanların, kendi gözlükleriyle uyumlu hale gelebilecek bir
      uygulama dizayn etmeye çalışıyorlar.

Comments are closed.