Maya Medeniyetini Kuraklık mı Çökertti?


 

Maya Medeniyeti’nin çökme nedeni, iklim değişikliği ile gelen kuraklık olabilirmiş.

Science Dergisi’nde yayınlanan çalışma, bir grup uluslararası blimci tarafından yapıldı. Sonuçlara bakılırsa, hangi medeniyet olursa olsun, buna günümüzün sofistike kültürleri de dahil, iklim değişikliğine hazır değilse, değışimle gelen yaşam şartlarına adapte olamaz ve çöker!

Bolluk zamanı lale devri yaşayan Mayalar, doğadan gelen herşeyi sömürmüş gibi görünüyorlar. Oysa gittikçe kuraklaşan yeryüzü, kaynakların  yok olmasına neden oldu. Bunun sonucunda gelen politik istikrarsızlık ve savaşlar medeniyetin sonunu getirdi.

Çalışma sonuçlarına göre kuraklık bir yüzyıl sürdü ve artık o noktada koca medeniyet sonlanmıştı.

Bilimciler Bu Sonuçlara Nasıl Vardı?

Mayalar günümüzde Meksika, Belize, Guatemala ve Honduras olarak bilinen ülkelerin olduğu alanda yerleşiktiler. Bilimciler bu bölgenin o döneme ait, yani ikibin yıl öncesine ait, hava durumunu simülasyonlarla restore ettiler. Çalışmalar sırasında bilimciler Belize’de, Maya periyodundan kalma bir mağaradan gelen dikitlerin kimyasal ve mineral analizlerini yaptılar. Maya Medeniyetinin yaşadığı dönemdeki iklim şartlarını gösterebilecek en güçlü deliller bu dikit sayesinde anlaşıldı. Çünkü stalagmite de denen dikitler kalkerli suların damlayarak oluşturduğu doğal sütunlardır ve bunlar üzerinde yapılan ölçümler yağışlar hakkında bilgi verir.

Buna bağlı olarak Maya Medeniyeti dönemin politik yapısına ve değişikliklere ait detaylı bilgiyi taş kakma olarak belgelendiren bir toplum olduğundan bilim adamları bu belgeleri de titizlikle değerlendirdi.

Sonuç olarak bu araştırma, toplumda meydana gelen kargaşa, tedirginlik ve bozgunun kıtlık ve kuraklıkla aynı zamanlara denk geldiğini bulguladı.

Yalnız bu çalışma şaibeli olarak nitelenen bir çalışmadır. Çünkü araştırmacıların yaptığı iklimsel değişiklik çalışmasında ikibin yıl öncesine giden hava durumu simülasyonu bazıları için yetersiz ve sahte bir çalışma olarak değerlendirildi.

Maya Medeniyetinin çöküşüyle nasıl bir analoji yapabiliriz?

Bolluk ve bereket varken yarın ne yiyeceğimizi düşünmezsek, kıtlık ve kuraklık olduğunda birbirimizi yeriz. Bu paralellik bireylerde olduğu gibi toplum boyutunda da mevcuttur.

Yani ne diyorum? Maya Medeniyeti kuraklık ve kıtlığa yenik düşmüş olabilir, olmayabilir de! Sonuçta susuzluğun ve açlığın savaş çıkarabilecek, toplumları bozguna uğratarak perişan edebilecek güçlerden biri olmadığını kimse iddia edemez.

 

İklim Değişikliği ve Küresel Isınma Ile ilgili Diğer Yazılarım:

Sona Hazırlanan Tedarikçi Amerikalılar

Kuraklıkla Gelen İntiharlar

Felaket Sonrası Bulaşıcı Hastalık Riski

HAARP Nedir?

İklim Değişikliğiyle Artan Hastalıklar

Hortlakların Dönüşü Sosyal Medya Kampanyası

Doğal Afetlerin Ardından Yaşam