Movember Nedir? Prostat ve Testis desek!


İngilizce bilenler, November yazacağıma yanlışlıkla Movember yazdığımı zannedebilir. Oysa doğrusunu yazdım: Movember! Movember prostat demektir.. Movember testis demektir…

Movember bir halk sağlığı kampanyasıdır. Her yıl Kasım ayı başında (Ingilizcesi November) erkekler bıyık bırakır. Amaç erkeklere ait sağlık sorunlarının özel veya halka açık yerlerde daha çok konuşulması ve önlemler alınmasıdır. Erkeklere ait, fazla duyulmayan, ama halk sağlığı sorunu üreten konuların bazıları prostat ve testis kanseridir.

Yani Movember erkek sağlığının gizli kalmış, konuşulmaktan çekinilen, doktora bile zor açılan konularıdır.

ABD’de bıyıklı erkek görmek zordur. Ama Kasımda, özellikle gençler arasında, bıyık görmek, alışılmamış birşey olduğundan, kolayca konuşma başlatılır. Konuşmanın içeriği de hep aynıdır: Erkek sağlığı, prostat ve testis kanseri, önlemler, tedaviler ve halk sağlığı!

Bu arada kadınlar da kendi aralarında konuşmadan edemezler değil mi? Bıyıklı erkek seksi mi?

Bu halk sağlığı kampanyası İngiltere’de de sürdüğü için bu konuda bir araştırma yapılmış ve görülmüş ki İngiliz kadınlarının sadece yüzde 2’si bıyıktan hoşlanıyor. Ama yarısından çoğu böyle bir sağlık kampanyası için, bir aylığına, bıyık bırakan erkekleri çok çekici, seksi, romantik ve yakışıklı bulduklarını söylüyor.

Öyleyse erkekler bıyık bıraksın. Kadınlar da bu kampanyayı desteklemek için takma bıyık taksın! Ya da bir yöntem bulsunlar taklit, sahte, fake, gülünç bıyıklansınlar! Hadi hep birlikte erkek sağlığı söz konusu olduğunda fazla konuşulmayan “cinsel organ” sorunları konusunda bilinçlenelim, bilinçlendirelim! Movember kutlansın! Prostat ve testis konuşulsun. Tedbirler öğrenilsin. Erken teşhis öğretilsin. Tedavi yöntemleri paylaşılsın. Erkekler de kadınlar da bilgilensin.

Erkekler ve prostat gibi özel konulara ilşkin diğer yazım: 

Testis Kanseri

55 Yaş Üzeri Genç Erkekler

Prostat Kanseri

Babalar İçin Prostat Sağlığı

 

3 thoughts on “Movember Nedir? Prostat ve Testis desek!”

  1. CNBC-e kanalında Big Bang Theory dizisinde Kasım ayında Amy FArrah Fowler işaret parmağıyla görüldü, Molly HAhn işaret parmağında bu bıyıkla görüldü, Salvador DAli’de bu bıyık görüldü, BAşbakan YArdımcısı İçişleri BAkanı AKP Kurucularından Abdülkadir Aksu’da bu bıyık KAsım Aralık farketmez her daim mevcut, “testament” söz konusu olduğu için İncil ile bilinen bir yerlerde görülmüş olsa gerek. dil bildiğinizi nereden bileceğiz FAtoş HAnım, astral seyahat edebiliyorsunuz ama bulunduğunuz yerde astralde kullanılan kavramları yine bulunduğunuz yerde günlük konuştuğunuz dilde eşleştirebiliyor musunuz? peki iki dil iki mekan ve iki astral bulut arasında tercüme edebiliyor musunuz, transliterasyon yapabiliyor musunuz, difransiyel denklemlerini yazabiliyor musunuz, genetik kodlarını verebiliyor musunuz, rehberlik edebiliyor musunuz?

  2. Bu bahsettiğiniz etkinliği yapmak, Türkiye şartlarında zor. Sebeplerini açıklamama da gerek yok sanırım. Net alemini çok etkin kullandığım halde, bunu sizin gibi duyarlı insanlardan duyuyoruz. Basın da medya da hiç sözü bile geçmedi yanlış bilmiyorsam. Bahsettiğiniz konular aslında canım toplumumun çok cahil olduğu konular. Keşke Türkiye’ de de bu tür etkinlikler olsa ve artık cinsel sağlık ve soranları ile insanlar bir ömür yaşamasa…İlla ki bu etkinliği yapalım birilerinin haberi olsun diyorsanız ben şimdiden varım….

    1. Amaç Türkiye’de böyle bir etkinlik yapmaktan cok, toplumu bu konuda düşündürmek. Bir tek kişi bile bu konuya ilgi gösterip, dikkat etse.. Hekim ziyaretinde soru sorsa ve gereken davranışsal değişikliğine gitse dahi iyi bir başlangıçtır.

Comments are closed.