Diyetsel Detoks


“Diyetsel detoks nedir?” sorusundan önce “Detoks tam olarak nedir?” diyerek başlayalım..

Detoks, kişinin vücudundan toksinleri (vücuda zararlı maddeleri) atmasıdır. Detoks kelimesi daha çok alkol ve madde bağımlılarının vücudundan zehirli maddelerin temizlenmesi ile ilgili bir dizi proses anlamına gelse de son yıllarda ‘diyet sözlüklerine’ de girmiştir.

Detoks diyeti (detoks edici yiyecekler) günlük kullanıma girmiş bir beslenme yöntemdir ve hem güvenilir hem de etkin bir düzen olarak toksinleri vücuttan atmaya yarar. Detoks sürecinde vücut doğal olarak nötrleştirilir ve zehirli olarak nitelenen maddelerin atılmasıyla organların ve kan dolaşımının temizlenmesi sağlanır.

Toksin olarak adlandırılan şeyler nelerdir?

Toksinler vücuda zarar verebilecek atıklardır ki bunlar vücudun gün boyunca kendiliğinden ürettiği amonyak ve laktik benzeri maddler olabileceği gibi çevresel birikim de olabilir. Toksik maddeler vücut dokularına zarar verip ciddi sağlık sorunları meydana getirebilir. Her ne kadar sağlıklı insanda karaciğer, bağırsaklar, böbrekler, akciğerler, deri, kan ve lenfatik sistemler hep birlikte çalışarak toksinleri vücuttan ayıklasa da zaman zaman diyetsel detoksa başvurmanın zararı olmayacağı kanısındayım.

Diyetsel detoks ile zararlı maddeler vücuttan dışarı atılırken kişi kendini daha zinde ve enerjik hissedebilir. Cilt daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşur, büyük abdeste çıkmak kolaylaşır. Sindirim sistemine rahatlama sağlayan detoks diyeti aynı zamanda kişinin olaylara ve konulara daha kolay odaklanmasına da yardımcı olabilir.

Ben diyetsel detoks yapmıyorum ama dönem dönem bu prosesten geçen tanıdıklarım var. Etrafımdakilerden edindiğim tecrübelere dayanarak söyleyebilirim ki yorgunluk, kas ağrıları ve uyku problemleri gibi sorunlarda da diyetsel detoks işe yarıyor.

Detoks süreci 5-7 gün olabilir. Her altı ayda bir detokstan geçen arkadaşlarım bu süreçte sebze ve meyve dışında hiç birşey yemiyorlar. Özellikle uzak durulması gereken yiyecekler ise şunlar: Taze balık dışında her çeşit et, süt, peynir, yumurta, katı yağ, tahıllı yiyecekler, çips vs. gibi abur cubur, çikolata, şeker, hazır yiyecekler, alkol, çay, kahve, turşu, mayonez, tuz ve sodalı içecekler.

Buna karşın her çeşit sebze ve meyve şiddetle tavsiye ediliyor. Sebze suları ve meyve suları da diyetsel detoksun olmazsa olmazları. Baklagiller ve mercimek, tofu (soya fasülyesi peyniri), yulaf, patates, pirinç, çavdarlı krakerler, taze balık, tuzsuz fındık, fıstık, ceviz, yoğurt, saf sızma zeytinyağı, zencefil, sarımsak, taze nane, taze maydanoz ve diğer otlar, bal, su, bitki ve meyve (bitki) çayları.

Diyetsel detoksta en çok başvurulan yiyeceklerden biri de çorbalar. Yapımı ve içimi kolay çorbalar sağlık yüklü öğünler sunarken rahatlık ve bütünlük hissi verir. Diyetsel dotoks konusundan uzun uzadıya bahsettikten sonra kolay ve sağlıklı bir tarif vermeden olmaz! Ünlü Amerikalı şef Guy Fieri’nin vitamin ve mineral yüklü, kolay ve lezzetli çorbası bolca havuç ve zencefil içeriyor. Detoks çorbada kolesterol yok; bu bir! Lezzet ve nefaset çok; bu da iki! Denemenizi tavsiye ederim. Afiyetle kalın.

Amerikan Havuçlu zencefilli detoks çorba tarifi:

Havuçlu zencefilli detoks çorbası bolca A vitamini ve C vitamini barındırıyor. Aynı zamanda manganez de içeriyor ki bu maddenin sindirime yardımcı olduğu bilinir.

Malzemeler (8 servislik):

  • 2 çorba kaşığı saf sızma zeytinyağı
  • 1 büyük soğan (soyulmuş ve doğranmış)
  • 2-3 ezilmiş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı taze zencefil (soyulmuş ve doğranmış)
  • 10-12 havuç (yıkanmış ve doğranmış)
  • 1 orta boy patates (soyulmuş ve doğranmış)
  • 6 su bardağı su
  • 1 kayve fincanı çam fıstığı
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı taze kekik (kuru kekik ikame edilebilir)
  • Bir fiske tuz ve bir fiske karabiber (arzuya bağlı)
Yapılışı

1.   Soğan yağda 10 dakika, karemelleşinceye kadar, pişirilir. Sarmısak, zencefil eklenir ve 2 dakika çevrilir. Havuç, patates ve su eklendikten sonra yüksek ısıda kaynatılır, orta ısıda 25 dakika pişirilir.

2.   Çorba kaynarken bir tava kızdırılır ve çam fıstıkları hafifçe kavrulur. Soğumaya bırakılır.

3.   Küçük bir kasede yoğurt, bal, kekik, tuz ve karabiber karıştırılır.

4.   Çorba, blender ile püre haline getirilir.

5.   Kaselere önce çorba, üzerine bir kaşık yoğurtlu karışım ve sonra birkaç çam fıstığı ilavesiyle servis edilir.

Fatoş’ça:

Ben bu çorbayı yaparken, sonradan katmak yerine, taze kekikle birlikte pişiriyorum ve mutlaka limon suyu da ekliyorum.. Diyetsel detoksta çorbalar iyidir çünkü hem doymuşluk hissi verir, hem dolaşımı hızlandırır ve hem de temizlik ve sağlık ikram eder.. Detoks yapmam demiştim değil mi? Altı ayda bir, bir haftalık detokslardan kaçınsam da arada bir böyle lezzetli bir çorbaya hayır diymem!

3 süper yiyecek diyetsel detoksa birebir!

Karaciğeri mutlu eden detoks..

3 thoughts on “Diyetsel Detoks”

  1. Fatoş Hanım,
    Havuçlar için ağırlık birimi verilse iyi olurdu. Ben olsam çam fıstıklarını da kavurmazdım. Denemeyi düşünüyorum.
    Not: Taze balık dışında derken (çiftlik balığı hariç taze balık dışındaki ) demek gerekir benhce. Zira çiftlik balıklarının da diğer çiftlik etleri ve ürünlerinden farkı yok:))
    Sevgilerimle.

  2. Çorbaya bayıldım ama havuç ve patates, şeker hastaları için tehlikeli değil mi! Denemeyi çok isterim ama herhalde şekerimizi yükseltir diye baştan vazgeçmek zorunda kalacağım çorbalardan biri…Başka öneriniz olabilir mi!

    1. Diyabetikler (şeker hastaları) için lahana ailesinden sebzeler öneriliyor. Örneğin beyaz lahana, mor lahana, Brüksel lahanası, kara lahana, Çin lahanası, kıvırcık lahana, yer lahanası (alabaş), deniz lahanası, roka, kırmızı turp, karnıbahar, brokili, karaturp (bayırturpu), hardal yaprakları,şalgam ve tere.
      Diyabet detoksu hakkında bilgim yok ama sanırım havuçlu patatesli ve zencefilli çorba, ‘havuç ve patates yerine lahana ve brokoli karışımıyla’ çok lezzetli olabilir.

      Bir de Mavi lahana tarifimi (Alman tarifi) okumanızı tavsiye ederim. https://www.fuzyonblog.com/2011/12/06/mavi-lahana/
      Afiyetle.
      Fatoş

Comments are closed.