Antioksidan Dolu Yiyecekler



Diyetisyenler, özellikle son zamanlarda, antioksidan dolu bazı sebze ve meyvelerden her fırsatta söz eder oldular.. Özellikle sonbahar ayları bolluk, bereket ve antioksidanlı bitkilerin rahatça bulunabildiği bir mevsimdir.

Antioksidanli bitkilerden hangilerinin önerildiğine bakalım:

Elmayı kabuklu yemek öneriliyor. Elmanın boğaz, ağız, kalın bağırsak, akciğer ve belki de meme kanserini önleme becerileri olduğu her fırsatta belirtiliyor. Elmanın tatlılarda kullanıldığını da biliyoruz. Ama en yararlı halinin çiğ halde tüketilmesi olduğu bildiriliyor.

Süper meyveye (ya da orman meyveleri veya beriler) örnek olarak çilek, itüzümü (mavi beri), ahududu, yabanmersini (bu meyveye kızılcık diyenler de var ama bence yabanmersini ile kızılcık iki farklı bitki) ve böğürtlen  gibi meyveler örnek olarak verilebilir. Süper meyvede bulunan benzoik asidin akciğer kanserine ve kan kanserinin bazı türlerine iyi geldiği biliniyor. Özellikle yabanmersini dediğimiz meyvenin kanser için bulunmaz bir ilaç olduğu tekrarlanıyor.

Pancar kökü, havuç ve yaban havucu (beyaz havuç) da yenmesi önerilen sebzelerden. Canlı renklere sahip sebzeler antioksidan yüklü olduğu için her fırsatta tüketilmesi öneriliyor.

Havuç Reçeli Tarifi..

Koyu yapraklı sebzeler de kanser savar özelliklerinden dolayı tavsiye edilen yiyecekler arasında. Bu sebzelere örnek olarak Bürüksel lahanası, lahana, brokoli ve kara lahana verilebilir. Bu sebzelerin akciğer, prostat ve mide kanserine karşı koruyucu olduğu bilinir.

Sarmısaklı Brüksel Lahanası Tarifi

Turuncu renkli her bitkinin antioksidan yüklü olduğu da bilinir. Örneğin havuç, bal kabağı ve tatlı patateste kanser savar özellikler vardır. Bu sebzeler kalın bağırsak, prostat, meme, ve akciğer kanserine karşı korucuyu olarak bilinir.

Bu yazıda bahsetmesem de, diğer sebze ve meyveler de sağlıklı ve dengeli beslenmek için çok önemlidir.  Sebzelerin ve meyvelerin hepsinin ayrı koruma ve iyileştirme gücü vardır. Çoğu sebze ve meyve antioksidanla doludur ama bazıları diğerlerinden daha güçlü antioksidan depolarıdır.

Biz insanlara verilmiş antioksidan dolu yiyeceklere şükürler olsun, afiyet ve sıhhatle kalın!

Antioksidan dolu yabanmersini resimlerini aşağıda galeride bulabilirsiniz:

 

 

One thought on “Antioksidan Dolu Yiyecekler”

Comments are closed.