Facebook Özel Hayat Diye Birşey Bırakmadı


İngiltere’de yapılan bir çalışmanın sonuçları, ‘Facebook özel hayat diye birşey bırakmadı!’ diyor. Siz de zaten öyle düşünmüyor muydunuz?

Ayırca araştırma sonuçlarına göre (herkesin bizimle ilgili her türlü bilgiye her an ulaşabildiği gerçeğinden çıkarak), Facebook sayesinde dürüstleştiğimiz de iddia ediliyor.

Nasıl?

  • Facebook kullanıcılarının yüzde 36’sı daha az yalan söylediğini, bunun nedeninin sosyal ağlarda yakalanma korkusu olduğunu söylüyor.
  • Facebook’ta milyonlarca insan yazılanları, yorumları, fotoğrafları ve kişisel bilgileri okuyor. Durum böyle olunca beyaz yalan (ufak tefek yalanlar) söylemek gitgide zorlaşıyor.
  • Toplam 2.000 yetişkine sorulan soruların cevaplarına göre, yüzde 53’ünü teşkil eden kullanıcıların korkusu Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda yalanın kolaylıkla yakalanabileceği.
  • Her 10 kişiden 6 tanesi günlük tutmak ya da fotoğraf albümü oluşturmak yerine sosyal ağları kullandığını söylüyor.
  • Katılımcıların yarısı (yüzde 51’i) Facebook ve Twitter’da paylaştıkları bilgiler konusunda fazlasıyla dikkatli olduklarını ve hiç bir şeyin yanlış anlaşılmaya musait olmamasına özen gösterdiklerini bildiriyor. Kullanıcılar en ufak bir yanlış anlaşılmanın yalancılık suçlaması şeklinde geri dönebileceğinin tedirginliğini yaşıyor.
  • Kullanıcıların yüzde 34’ünün eşlerinden, ailelerinden, sevgililerinden veya arkadaşlarından Facebook ismini sakladığı da anlaşıldı. Amaç özel hayatlarında mahremiyeti koruyabilmek veya yalan ve aldatmacayı saklayabilmek.
  • En çarpıcı istatistikse kullanıcıların yarısından fazlasının (yüzde 52’sinin) zamanı geri çevirebilmeyi, Facebook öncesine gidebilmeyi istemeleri! Büyük bir çoğunluk özel hayatlarının “gerçekten özel” olduğu günleri özlüyor.

Yalan veya gerçek, malum, Facebook özel hayat bırakmadı! Artık herkes herşeyi, her an, her yerde bulunabiliyor!

Fatoş’ça:

Bu çalışma sahte veya çarpıtılmış olabilir mi? İki yıla yakın bir süredir kişisel Facebook hesabım kapalı, dolayısıyla Facebook yapmıyorum. Ama bana öyle geliyor ki yalan atan, tüm hızıyla yalan atmayı sürdürüyor! Yalanın deşifre edilmesi ya da özel hayat çok kimsenin umrunda değil gibi! Peki bu çalışmanın sonuçları size inandırıcı geldi mi? Facebook’un özel hayatı yok etmesi konusuda neler düşünüyorsunuz?