Körfez Savaşı Hastalığı



Körfez Savaşı hastalığının semptomları başağrısı, hafıza kaybı, kronik yorgunluk şeklinde kendini gösteriyor ve savaşa katılmış her 4 askerden birini etkiliyor. Bu konuda yapılan araştırma geçtiğimiz günlerde açıklandı ve otonom sinir sisteminde oluşan hasarın, Körfez Savaşı hastalığına neden olduğu bildirildi.
Hastalık semptomları hem fiziksel hem de emosyonel olarak belirlendi. Bunlar:

Senelerdir hastalığa tanı konması oldukça zordu çünkü gazilerin “genelde iyi hissetmiyorum” veya “fonksiyonel olamıyorum” veya “bünyemin keyifsizliğini tarif edemiyorum ama çok rahatsızım” gibi sözlerinin anlaşılması ve teşhis edilmesi neredeyse imkansızdı. Ya da bazı doktorların eski muhariplere” “herşey kafanda, aslında sağlıklısın” deyip gönderdiği biliniyordu.

Henüz Körfez Hastalığını tedavi etme yöntemi yok ama en azından artık doktorlar hastalarına otonom sinir sistemi bozukluğunda uygulanan tedaviyi önerebilecekler.
Araştırmacılar 15 yıldır bu proje üzerinde çalışmaktaydılar (bir çok parasal sorun da yaşadılar). Çalışmaya katılan muharip 8.000 asker içinden 97 tanesi seçilerek beyin tomografisi dahil olmak üzere 25 değişik test uygulandı. Nihayet çalışma sonuçları Nöroloji Arşivleri Dergisinde yayınlandı.

Körfez Hastalığının nedenleri henüz açıklanmadı ama böceksavar ilaçlarda, anti-nerf (sinir gazını etkisiz hale getiren ilaçlarda) ve sinir gazında bulunan ve sinir dokusuna zarar veren toksinlerin Basra’da Körfez Savaşına katılan muhariplerin otonom sinir sisteminde hasara sebep olduğu düşünülüyor.