Kan Testiyle Otizm Teşhisi

 

Çok yakında, otizm spektrumundaki bozuklukların kan testiyle teşhis edilebileceği müjdeleniyor.

Otizm tanısı için kullanilabilecek olan test doktorların ve dolayısıyla hastaların işine yarayacağa benziyor.  Henüz deneme aşamasında olan bu test genlerdeki farklılıkları açığa çıkarıyor.

Halihazırda doktorlar otizm tanısı koyabilmek için çocukları saatlerce incelemek zorunda. Öyle olduğu halde bazı durumlarda teşhis koyamadıkları ya da çok zorlandıkları biliniyor.

Boston Çocuk Hastanesi uzmanlarınca bulunan kan testine ait ayrıntılı bilgi PLOS ONE dergisinde yayınlandı. Test esas itibariyle genlere ait bulgulardan yola çıkarak otizmi tespit ediyor.

Oğlan çocuklarında yüzde 70’e varan doğruluk oranıyla otizm tespit edilebiliyor. Test henüz ticari amaçla kullanılmıyor ama üretici firmaya yaygın kullanım için ruhsat verildi.

ABD’de her 88 çocuktan bir tanesi otizm spektrumunda bir bozukluktan muzdarip. Otizm geçen 30 yılda yaygınlaştı ancak nedeni bilinmiyor. Otizmin erken teşhisi çocukların zaman geçmeden davranışsal terapilere yönlendirilmeleri için çok önemli.

Yalnız dediğim gibi kan testi henüz çok yeni ve rafine edilmesi gerekiyor. 2013 başında klinik deneylere tabi tutulacak olan test, yaygın kullanıma geçildiğinde otizm teşhisine kolaylık getirecek.