Yiyecek Alerjileri Artıyor



Yiyecek alerjileri artışa geçti. ABD’de en az 15 milyon kişiyi etkileyen yiyecek alerjilerinin, küresel boyutta da yükseldiği biliniyor.

Alerji, Astım ve Bağışıklık Dergisinin Aralık 2012 sayısında yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre; çeşme suyunda (musluk/şebeke suyu) pestisidler (haşere öldürücü) bulundu.

Yapılan çalışmaya göre yiyecek alerjilerinin yükselmesinin bir nedenin musluk suyunun, az da olsa, ihtiva ettiği kimyasal maddeler. Özellikle suyu klorlamak amacıyla kullanılan diklorofenol olarak bilinen kimyasal maddenin insan vücudunda yiyecek alerjilerini tetiklediği ortaya çıkarıldı.

Çalışma raporunda, çeşme suyundan şişe suyuna yapılacak geçişin de düzelme sağlamayacağına değinilmiş.

Dünya genelinde 1997 ile 2007 arasında yiyecek alerjilerinin arttığı biliniyor. En bilinen yiyecek alerjileri süt, yumurta, fıstık ezmesi, tahıl, fındık fıstık, soya, balık ve deniz ürünü ile tetiklenen alerjiler.

Alerji belirtileri ciltte döküntü olabileceği gibi hayati tehlike içerecek kadar ileri safhada da olabilir. Doktorlar yiyecek alarjisi olanlara, her zaman her yere, iki doz epinefrin taşımalarını tavsiye ediyor. Şiddetli yiyecek alerjisi olanların doktor tavsiyesine göre davranmaları gerekir.

Yiyecek alerjileri artışa geçti, ancak çeşme sularında bulgulanan pestisid ve diğer kimyasal maddeler bu artışın tek sorumlusu olmayabilir. Uzmanlar ve araştırmacılar daha detaylı bilgi ve yeni bulgular için çalışmaya devam ediyor.

Alerjiler

Iklim ve alerjiler