Karaciğeri Mutlu Etmek İçin Detoks

Karaciğeri mutlu etmek için hergün detoks yapılabilir ve bunun için ekstra bir uğraşıya gerek yok!

Detoks kelimesini diyetsel detoks olarak kullanıyorum ve bu konuda ayrıntılı bilgi almak isteyenler için su linki öneriyorum. Karaciğerin dostu olarak bilinen yiyecekler ve dolayısıyla detoks yapmak için diyet uzmanları şunları öneriyor:

  • Güne sıcak suya katılmış birkaç damla limon suyu ve bir fiske kırmızı acı biberle başlayın. Bu karışım kan temizleyici olarak biliniyor.
  • Sabah duştan önce kuru cildi yumuşak ve kuru bir süngerle ovmanın lenfetik (lenf beziyle ilgili) sisteme rahatlama sağladığı iddia ediliyor.
  • Kahvaltıda detoks sağlayan smoothie, öğlen yemeğinde yeşil sebze suları öneriliyor.
  • Haftada bir gün turpgillerden sebze yemek (brokoli, roka, çin lahanası, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeler) öneriliyor çünkü bu tür sebzelerde bulunan bir madde tam manasıyla detoks sağlıyor.
  • Yoğurt, kefir, turşu ve sirke gibi maya ihtiva eden yiyecekler probiyotikler içerdiği için hazmı kolaylaştırıyor.
  • Öğünler arasında bitkisel çaylar (nane çayı hem sağlıklı hem lezzetlidir) da önerilen gıdalar arasında.
  • Köri (acılı hint baharatı) ve zerdeçal iltihaplanmaları önlüyor ve karaciğer için gerekli olan koruyucu antioksidan sağlıyor. Avokado da tıpkı bu baharatlar gibi vücuda gerekli olan glutasyona yardımcı oluyor.
  • Lifli yiyeceklerin günlük diyete eklenmesi de tavsiye olunuyor çünkü kabızlığı önlüyorlar. Kabızlık çekenlerin bünyeleri toksin (zehir) yüklenebiliyor çünkü kalın bağırsak (kolon) yeterince çalışmadığından bu toksinler vücuttan atılamıyor. Baklagiller, özellikle mercimek, ahududu, köklü sebzeler, elma, armut, avokado ve badem tavsiye ediliyor.
  • Egzersiz sayesinde terleme gerçekleştiğinden toksinlerin vücuttan atılması kolaylaşıyor.
  • Hamam ve kaplıca ya da sauna da önerilen uygulamalar arasında.

Hintli bir arkadaşım her akşam bir bardak yağsız sütü ısıtıp içine sabahtan kalma demlenmiş çay, biraz bal, zerdeçal, tarçın, öğütülmüş karanfil, zencefil ve kişniş ekleyerek içmeyi öneriyor. Hintliler buna chia tea diyorlar, yani bir çeşit sütlü çay. Kendimi biraz yorgun hissettiğimde ben de bu karışımı zevkle içiyorum. Baharatların verdiği yoğunluk sayesinde bu sütlü karışım salep kıvamını alıyor. Hem içimi lezzetli hem de oldukça yararlı bir çay. Diyetisyenlerin tavsiyeleri arasında bu çayı görmedim ama bence karaciğer dostu, detoks yardımcısı bir içecek olabilir.

Ayrıca karaciğerin dostu olan şu karışım da tavsiye ediliyor: Yoğurt, bal, ezilmiş muz ve zencefil karışımı ile karaciğer detoksu yapmak mümkündür. Bu karışım hazırlanınca hemen içilmelidir ve günde bir veya iki kez alınabilir. Zencefilin taze olmasına dikkat edin.

3 Süper yiyecek detoks için birebir!

Karaciğeri Mutlu Etmek

6 thoughts on “Karaciğeri Mutlu Etmek İçin Detoks”

  1. vaktim oldugu zaman bu vermiş oldugunuz bilgileri dikkatle okuyorum ve bundan faydalanıyorum bu bilgilerinizi bizden eksik etmeyin çok teşekkürler

    İYİ GÜNLER ……….

  2. KISA VE OZ bilgiler yaziyorsunuz,merak ettim siz saglik alanindami calisiyorsunuz?
    tesekkurler & kolay gelsin.

  3. Hemen hemen hergun yurume bandinda 30-40 dakika ve hafif yokus pozisyonuyla yuruyorum, ama hemen hemen hic ter atamiyorum.
    Bu durumda:
    1 – yaptigim eksersizin hic faydasi olmuyor mu?
    2 – ter atmayi temin icin ek olarak herhangi bir oneriniz olabilir mi, LUTFEN?

    Yardimlariniz icin hep tesekkurlerimle birlikte Saygilar Sunarim.

    1. Gunluk 30-40 dakika yuruyus super bence. Kesinlikle saglik faydalari vardir.

      Ter atamamaniz yurume bandindaki hiziniza bagli. Belki hizi zaman icinde yavas yavas arttirirsaniz bir cozum olabilir.
      Bunu kendimden biliyorum (yani ben bir uzman degilim), eger yeterince hizli yurumemissem terleme gecikiyor.

      Hiz artturdiginiz halde terleme mumkun olmazsa anhidrosis denen bir durum (yani vucudun fazla isinmasi, terleyememek ve daha ileri durumlarda bayilmak).
      soz konusu olabilir. Boyle sorunlariniz varsa bir hekime gorunmelisiniz.

      Bazi insanlarin ter bezleri digerlerine gore daha azdir. Bu da bir neden olabilir.

      Tekrarliyorum, ben bir uzman degilim. Belki bir uzmana dansimaniz uygun olur.
      Fatos

  4. E-maillerime fırsat buldukça bakıyorum. Sizin gndermiş olduğunuz bilgilerden çok faydalanıyorum.Çok teşekkürler. Akın ARIÖZ

Comments are closed.