Hava Raporu gibi Grip Raporu



Araştırma sonuçları gösteriyor ki yakın bir gelecekte hava durumu raporu verilir gibi grip raporu verilecek.

Ocak 2011’de yazdığım bir araştırma özetinde bu çalışmaya ait detaylar vermiştim. Kısaca: Google tarafından toplanan grip içerikli bilgiler bilgisayarda modellenerek hastalığın nasıl yayıldığı bulgulanmıştı. Bu yöntmle araştırmacılar grip salgınının başlangıcı, şiddeti ve süresi hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.

Grip salgını sonucu dünya çapında yılda 250 bin ila 500 bin kişi ölmektedir.

Eğer grip bildirim raporu beklendiği gibi doğru ve tam çalışırsa halk sağlığı uzmanlarının , olası bir salgın öncesi, grip aşısı ve virüs önleyici ilaçları hazırlamaları ve gereken bölgelere acilen göndermeleri mümkün olacak. Örneğin grip raporu 6 hafta öncesinden beklenen bir grip salgınını haber verirse aşı ve gerekli ilaçlar ihtiyacı olmayan bölgelerden, ihtiyaç baş gösteren bölgelere yönlendirilebilecek.
Grip raporu da hava raporu ile birlikte verilecek. Halk bu rapor doğrultusunda aşı olup olmamaya karar verme zamanı bulabilecek. Ayrıca işaret edilen coğrafi bölgelerde hapşırmalar ve öksürmeler sıklaşırsa halk hazırlıklı olduğundan salgının yayılmaması için daha dikkatli davranacak.
Bu çalışmaya ait bilgi 2003-2008 arasında toplanmıştı ve araştırma sonuçları National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı. Herşey beklendiği gibi giderse, pek yakında hava durumu ile birlikte yerel grip raporunu da kitle iletişim araçlarından dinleyeceğiz