Peynirci misiniz Yoksa Çikolatacı mı?

Bence insanlar ikiye ayrılır: Peynir sevenler ve çikolata sevenler! Sorumuz: Peynirci misiniz Yoksa Çikolatacı mı?

Keşke hayat o kadar basit olsaydı değil mi? İş damak tadına geldiğinde peynircilerle çikolatacıların ayrıldığı düşüncesindeyim. Çikolata hakkında epeyce yazdım, şimdi sıra peynirde!

Peynir 9 gerekli besin maddesi içeriyor, bunlardan biri kalsiyum.  Her ülkenin farklı bir peynir kültürü var, örneğin Türkiye’de beyaz peynir ve kaşar hemen her yerde bilinir. Yerel pazarlardaysa yöreye ait enfes peynir çeşitleri bulmak mümkündür.

Peynir protein de içeriyor. Bununla birlikte ihtiva ettiği A vitamini gözler, cilt ve saç için gıda oluşturuyor.

Kemik sağlığı için gerekli olan fosfor da peynirin içerdiği gıda maddelerinden biri. B12 vitamini sağlıklı alyuvarlar için gerekli. Bir de çinko var peynirde. Bunlara ek olarak potasyum da içeriyor ki  bu madde tansiyon düşürücü olarak biliniyor, ayrıca kasları sağlıklı ve fonksiyonel hale getiriyor.

Bütün bu iyi özelliklerine rağmen peynir şişmanlatır. Sevgili annem biz büyürken “peynir besler, şişmanlatmaz” der yememiz ve gelişmemiz için peynir tavsiyesinde bulunurdu. Sanırım bize hep yağsız peynir yedirdi!

Birçok peynirde ortak olan şey ise tuz! Bildiğiniz gibi tuz tansiyonu yükseltir yani kan basıncını arttırır ve katı yağlar içerdiği için kanda kolesterol seviyesinin artmasına da yol açar. Bunlara rağmen yapılan çalışmalar peynir sevenlerde daha az felç, kalp rahatsızlıkları ve kardiyovasküler olumsuzluklar bulmaktadır. Yalnız bazı peynirlerde yiyecek boyaları, aşırı tuz ve katkı maddeleri bulunuyor ki bunlara “aşırı prosesten geçmiş peynir” deniyor. Bu tür peynirlerden uzak durmak öneriliyor. Ayrıca hamilelerin pastörize edilmemiş peynir yememesi de tavsiyeler arasında.

Kısacası peynir yemeli ama aşırıya kaçmamalı. Peynir iyidir.

Bütün bunları katıldığım bir diyet seminerinde öğrendim. Orada da peynircilerin çikolata sevmediğini, çikolatacıların da peynirden haz etmediğini düşündüğümü söyledim. Bu görüşe katılanlar oldu. Seminerde konuşan diyetısyen eğer peyniri çok seviyorsam gün boyunca yeterli sebze ve meyve yemeyi ihmal etmememi önerdi. Peki ya siz, peynirci misiniz yoksa çikolatacı mı?

 

One thought on “Peynirci misiniz Yoksa Çikolatacı mı?”

  1. Teşekkür ederim bu önemli nüanslar içeren yazınız için Fatoş Hanım, yararlandım.

    Ayrıca hem peynirci hem çikolatacı olduğumu keşfettim.

    Az yağlı taze beyaz peyniri ve bitter çikolatayı yıllardır kullanırım.
    Şimdiye dek hiç hastahane yüzü görmedim; ama sağlıklı beslenmemin ve her gün yürüyüş yapmamın büyük katkısı var sanıyorum. Ayrıca, stresi de telkinle çarçabuk etkisizleştiren bir beceri geliştirdim galiba…

    Teşekkürle, sevgiyle, saygıyla…

    MS

Comments are closed.