Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu



Oxford Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre diyabet oranlarını hızla arttıran yiceklerin başında yüksek früktozlu mısır şurubu geliyor.

Glukoz-früktoz şurup diye bilinen şey de aslında yüksek früktozlu mısır şurubunun ta kendisi!  Glukoz-früktoz şurup bir dizi enzim prosesinden geçirildikten sonra glukozun früktoza dönmesi sağlanıyor. Bu sayede istenen oranda, yani yüksek oranda, şeker ortaya çıkıyor.

Yüksek früktozlu mısır şurubu birçok yiyecege giriyor; örneğin ekmek, kraker, yoğurt, hazır çorba, kahvaltılık mısır gevreği gibi hergün tükettiğimiz yiyeceklerde kullanılıyor.

Yüksek früktozlu mısır şurubu tip 2 diyabet riskini arttırıyor ki bu hastalık dünya çapında en yaygın ölüm nedenlerinen biridir. Yapılan bir çalışma sırasında 42 ülkede gözlemler yapıldı. Sonuçlara göre yüksek früktozlu mısır şurubunu yaygın olarak kullanan ülkelerde görülen diyabet oranı yüzde 8, yaygın olmayan ülkelerde yüzde 6.7 olarak bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) açılamasına göre dünyada 347 milyon insan diyabetle (şeker hastalığı ile) yaşıyor. Özellikle düşük gelirli ve geri kalmış ülkelerde diyabet oranını düşürmeyi hedefleyen DSÖ önlemeye ve azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyor.

Çalışmada gözlemlenen 42 ülke arasında yüksek früktozlu mısır şurubunu yaygın olarak kullanan ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Onu takip eden ülkeler; Kanada, Slovakya, Bulgaristan, Belçika, Arjantin, Kore, Japonya, İngiltere ve MeksikaAvustralya, Çin, Danimarka, Fransa, Hindistan, İrlanda, İtalya, İsveç ve Uruguay gibi ülkelerinse yüksek früktozlu mısır şurubunu daha düşük oranda kullandığı anlaşıldı.

Sözü edilen şurup proses edilmiş birçok yiyecek ve içecekte bulunuyor ve kullanım oranı ülkeden ülkeye değişiyor. Dünyayı baştan başa saran diyabet, yüksek früktozlu mısır şurubunun yaygınlığıyla doğru orantılı görünüyor. Siz ne dersiniz?