Kadın, Kadınlığını Bilmeli!

İndianapolis Üniversitesi sosyologlarının yaptığı bir çalışmanın sonuçları araştırmacıları şaşırttı! Bulgular gösteriyor ki evde “kadın kadınlığını bilmeli ve ev işlerini gereğince yerine getirmeli. Dışarıda çalışırsa daha da iyi!”

Araştırma sonuçlarına göre erkeklerin evlilikten beklentisi oldukça geleneksel; erkek evin reisidir, kadın ev işlerinin üstesinden gelir.

Araştırmanın esasları neymiş, nasıl yapılmış derseniz kısa bir özet vereyim:

Çalışan kesimden toplam 30 çifte sorular soruldu. Katılımcılar birlikte yaşayan, yani evli olmayan, çiftlerdi. Bu çiftler arasında partnerinden daha az para kazanan erkekler olduğu gibi, işsiz erkekler de bulunuyordu. Buna rağmen erkekler kendilerinin evin reisi, kadınınsa ev işleriyle yükümlü olduğunu dile getirdiler.

Amerika’da, özellikle çalışan kesimde, kadın ve erkeğin paylaşıma ve yardımlaşmaya dayalı roller üstlenmesi normal gibi görünse de, detaya inildiğinde erkeklerin daha geleneksel beklentileri olduğu anlaşılıyor.

  • Araştırmaya katılan çiftlerin üçte biri ev işlerinin kadının üzerinde olması gerektiğini düşünüyor (kadın dışarıda çalışsa da).
  • Diğer üçte birlik grupta hem evde hem dışarda çalışan kadın erkeğin evde daha çok iş yapmasını ve genel yükü paylaşmasını istiyor ama beklentiler boşa çıkıyor.
  • Geri kalan üçte birlik grupta kadın daha fazla para yapıyor. Evde mutfak, bahçe, temizlik, yemek, çamaşır, alışveriş ve bütçe gibi bütün günlük işler kadının üzerinde. Bu gruptaki kadınlar partner tarafından yardım ve paylaşım göremediklerinden çok mutsuz hissettiklerini söylüyor.
Araştırmacılar sonuçların büyük sürpriz olduğunu söylüyor çünkü açıkça görülüyor ki erkeklerin kadınlardan beklediği hem dışarda hem evde çalışmaları. Ve tabi ki kadın bu görevi başarıyla sürdürüyor.

ABD’de evlilik müessesesi fazla rağbet görmese de kadının ve erkeğin rolleri ortak yaşamı kolay kılmak için paylaşıma yöneliktir.
Yaşanan küresel krizlerde ülkede daha çok erkekler işsiz kaldı. Araştırmacılara göre, işizlik nedeniyle ofıste söz sahibi olamayan erkekler  evde kendilerini daha baskın hissettiriyorlar. Buna karşın kadınlar evliliği, hem evde hem dışarda çalışılan bir müessese olarak görüyorlar.

Çalışma sonuçları kısaca şunu gösteriyor: “Kadın kadınlığını bilir, ev işleriyle uğraşır!”

Soru: “Yıl olmuş 2013, böylesi modern hayatlarımızda kadının daha çekinik ve evcimen roller üstlenmesini beklemek neden?” Bu soruya henüz cevap bulunamadı.

Çalışmaya ait sonuçlar Qualitative Sociology dergisinin Aralık ayı sayısında yayınlandı.
Birlikte yaşayan çiftler arasında yapılan bu çalışmada erkekler kadınlardan daha az para kazansa bile “kadın kadınlığını bilmeli ve dışarıda çalışsa bile evde de yükü taşımalıdır” diyorlar. Şok olmuş durumdaki araştırmacılar evli çiftlerin de böyle düşünüp düşünmediğini anlamak üzere yeni çalışmalar yapmayı planlıyor.